Kattenblog De Huisdiersuper

Een gratis kitten of een asielkat adopteren?

Volgens de universiteit van Wageningen zijn zwerfkatten een alsmaar groter wordend probleem. Ieder jaar worden ongeveer 37.000 katten (op)gevangen. Op straat gaan zij vaak een uitzichtloos leven tegemoet. Ze zijn ziek, gewond en hongerig. Het gaat meerendeels om volwassen katten die door hun baasje afgedankt zijn. Maar in de zomermaanden worden de asiels ook overspoeld met kittens. Deze katten hebben daar natuurlijk niet zelf voor gekozen. Ze zijn niet anders en net zo bijzonder als andere katten en verdienen een gouden mandje.

Als verantwoordelijk kattenbaasje wil je natuurlijk de beste keuze maken. Wellicht twijfel je waar je nu beter aan doet: een gratis kitten of een asielkat adopteren. Gratis kittens worden volop aangeboden. Natuurlijk zijn deze pluizebolletjes schattig en vaak ook nog gratis! Waarom zou je dan een (oudere) kat uit het asiel halen, want een asielkat is niet gratis. Toch heeft de adoptie van een asielkat verschillende voordelen. Welke voordelen dat zijn, bespreken we in deze blog. Zo kun je zelf een weloverwogen keuze maken.

Gratis is vaak duurkoop

De aanschaf van een gratis kitten lijkt misschien de meest slimme en voordelige optie. Zo blijft er immers meer geld over voor een mooie krabpaal of extra speelgoed. Maar een gratis kitten brengt verborgen kosten met zich mee. Kittens zijn vaak gratis omdat zij niet gechipt, ontvlooid, ontwormd, ingeënt of nagekeken zijn door een dierenarts. Een asielkat kost tussen de 50 - 150 euro. De kat is dan volledig nagekeken, gechipt, behandeld ter voorkoming van of verbetering van ziektes en parasieten. Een bijkomstig voordeel is dat je met deze bijdrage het asiel ondersteunt.

Een kat die voldoet aan al je wensen

Van een gratis kitten is de achtergrond (van de ouders) vaak onbekend. In het asiel kun je juist veel van het dier te weten komen. Dat kan zijn via de oude eigenaar maar ook door de medewerkers. Sommige asielen werken met een moderne methode die ‘Meet your match’ heet. ‘Meet your Match ®Feline-ality™* brengt jouw levensstijl en wensen in kaart en koppelt dit aan geschikte katten. Of je nu de voorkeur geeft aan een schootpoes of een behendige muizenvanger, je weet zo van tevoren dat de kat precies bij je past. Het biedt de mogelijkheid om de kat al te leren kennen, nog voordat je hem in huis hebt!

Niets mis met meeste asielkatten

Jaarlijks zijn er veel mensen die hun kat moeten of willen afstaan. Veruit de meeste katten belanden in het asiel vanwege problemen van hun baasje. Dit kan zijn wegens allergie, ziekte of overlijden van het baasje. Maar ook door verhuizing, echtscheiding, gezinsuitbreiding of financiële problemen. Ook katten die zijn weggelopen belanden in het asiel. Chippen van de kat is in Nederland nog niet verplicht. Volgens de dierenbescherming is dit de reden dat maar 14% van de weggelopen katten herenigd kan worden met zijn baasje. Kortom: in het asiel zitten vooral lieve asielkatten zonder problemen.

Voor elk probleem een oplossing

En hebben ze toch een probleem? Dan is daar vaak heel goed iets aan te doen. De nummer één reden waarom afstand van de kat gedaan wordt, is onzindelijkheid. Helaas beseft niet iedereen dat in 9 /10 gevallen dit een goed oplosbare medische of gedragsmatige oorzaak heeft. Ook andere gedragsproblemen zoals agressie of kattenruzie zijn door een kattengedragstherapeut goed te behandelen. Katten die voorheen een probleem hadden zijn vaak heel dankbare katten, en verdienen een tweede kans.


Alle katten verdienen een fijn thuis. Ben jij degene die een asielkat adopteert?