Een warmteplaat voor kuikens: waar moet je op letten?
Een van de meest schattige jonge diertjes om te zien zijn toch wel kuikentjes. Ze zijn zo klein en donzig, die zou je toch zo in huis willen nemen. Wanneer je kuikens zelf groot wil brengen is een goede voorbereiding belangrijk om te zorgen dat ze kunnen opgroeien tot gezonde kippen. Een van de belangrijkste dingen die kuikens nodig hebben om zich goed te ontwikkelen is warmte. Om de kuikens de juiste warmte te bieden tijdens de eerste periode is het handig om gebruik te maken van een warmteplaat. Maar hoe werkt nou een warmteplaat, wat zijn precies de voordelen en is een warmtelamp ook voldoende? Die info is in onderstaande tekst te vinden.
Table of Contents
Voordelen warmteplaat
Kuikens hebben een warmte nodig in de eerste 6 tot 7 weken nadat ze zijn uitgekomen. Wanneer de eieren uitgebroed zijn door de moederkip levert zij voldoende lichaamswarmte om de kuikens in het begin warm te houden. Wanneer ze wat ouder worden en niet meer goed in het nest blijven of wanneer de moederkip en minder aandacht aan besteed, kan je de warmte bieden met behulp van een warmteplaat. Broed je kuikens uit in een broedmachine dan kunnen ze vanuit de broedmachine direct warm gehouden worden met een warmteplaat.
In tegenstelling tot verschillende andere warmtebronnen heeft een warmteplaat verschillende voordelen voor zowel de kuikens als voor jou:
Voordeel 1: Een warmteplaat is zuinig en dus goedkoper
Een van de grote voordelen van een warmteplaat is dat deze een stuk zuiniger is dan de andere elektrische opties. Een warmteplaat is namelijk geïsoleerd waardoor hij de geproduceerde warmte beter kan vasthouden en minder moeite moet doen om op temperatuur te blijven. Als voorbeeld, een warmteplaat van 15 tot 20 watt kan dezelfde hoeveelheid warmte afgeven als een warmtelamp van 60 tot 100 watt. Omdat de warmteplaat minder stroom verbruikt is deze dus qua kosten ook goedkoper in gebruik als we kijken naar de energierekening.
Voordeel 2: Een warmteplaat biedt sneller een dag- en nachtritme
Kuikens hebben net als kippen een dag- en nachtritme nodig om een regelmatig slaapritme op te bouwen. Wanneer je gebruik maakt van een warmtelamp verlies je de warmtebron zodra je het donker zou willen maken. De kuikens krijgen hierdoor veel meer licht op zich en kunnen slechter een ritme creëren. Een warmteplaat geeft enkel warmte zonder dat hier licht aan te pas komt, hierdoor ontstaat er sneller én gemakkelijker een dag- en nachtritme.
Voordeel 3: De levensduur van een warmteplaat
Naast dat een warmteplaat kostenbesparend is, gaat deze bij normaal gebruik ook een stuk langer mee dan een warmtelamp. Warmtelampen moet je met regelmaat vervangen, wat kosten en temperatuurschommelingen met zich mee kan nemen. Gaat de lamp ’s nachts bijvoorbeeld kapot, dan kom je hier meestal pas in de ochtend achter en is er al een hoop warmte verloren gegaan. Dit probleem zul je met een warmteplaat niet zomaar hebben, wanneer deze naar behoren functioneert.
Werking van een warmteplaat
Een warmteplaat heeft een simpele en effectieve werking en is veilig in gebruik voor de kuikens. De plaat is voorzien van een verwarmingselement en isolatie, waardoor de warmte minder verloren gaat. De plaat is voorzien van een bescherming waardoor kuikens hun rugje niet kunnen branden wanneer ze direct onder of tegen de plaat zitten. De warmte van de plaat wordt over het gehele oppervlak verdeeld, waardoor overal een gelijke warmte wordt afgegeven en de kuikens dus het volledige oppervlak kunnen benutten.
Wanneer kuikens door de moederkip worden grootgebracht, worden ze in het begin warm gehouden met de lichaamswarmte van hun moeder waar ze onder zitten. Dit gevoel wordt met de warmteplaat nagebootst waardoor dit voor de kuikens een prettig gevoel geeft.
Instellen van een warmteplaat
Voor gebruik zul je de warmteplaat moeten instellen voor je kuikens. De plaat zet je in de opfokbak of krat die je gebruikt voor het huisvesten van je kuikens. De totale ruimte moet minimaal het dubbele van de warmteplaat zijn qua afmetingen, om voldoende ruimte voor je kuikens te creëren. De kuikens krijgen op deze manier ook de gelegenheid om even uit de warmte te gaan. Het voer en drinken plaats je naast de warmteplaat, niet eronder of er te ver vanaf. Afhankelijk van het ras en het formaat van je kuikens stel je de plaat op de juiste hoogte in. Gemiddeld is dit in het begin 5-6 cm hoog. De kuikens moeten met hun rug de plaat kunnen raken als ze rechtop staan. Naarmate je kuikens groeien zul je de plaat stapsgewijs omhoog moeten zetten. Om de juiste temperatuur te creëren in de omgeving, zal de plaat moeten opwarmen. Zet deze daarom gemiddeld een uur voor gebruik aan, zodat deze op de juiste temperatuur is.
Gebruik van een warmteplaat
Kuikens hebben zeker de eerste 6-7 weken nadat ze uit het ei gekomen zijn, extra warmte nodig welke geboden kan worden met de warmteplaat. Hierna kan dit afgebouwd worden totdat de plaat volledig weg kan. Wanneer de kuikens er steeds minder onder gaan zitten, is dit een indicatie dat ze de extra warmte steeds minder nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.
Schoon houden van een warmteplaat
Een goede hygiëne is erg belangrijk voor eigenlijk alle dieren, maar zeker voor jonge kuikens. De warmteplaat moet daarom goed schoon gehouden worden. Wanneer de kuikens wat ondernemender worden zullen ze proberen op de plaat te klimmen, waardoor deze vuil kan worden. Dit is voor de kuikens verder niet gevaarlijk, alleen zul je de plaat hierdoor regelmatig schoon moeten maken. Er zijn ook warmteplaten waar special kappen voor beschikbaar zijn. Deze zet je bovenop de plaat waardoor de kuikens niet op de bovenkant kunnen klimmen en waardoor deze dus schoon blijft.
Geen plaat maar een warmtelamp
Ondanks de vele voordelen van een warmteplaat kan je er natuurlijk nog steeds voor kiezen om een warmtelamp met armatuur te gebruiken, deze zijn ten slotte nog steeds effectief. Buitenom de verschillende wattages zijn er nog twee duidelijke opties; lampen die warmte en licht geven en lampen die enkel warmte bieden. De voorkeur voor kuikens is een lamp die enkel warmte biedt, zodat ze een goed dag en nachtritme kunnen ontwikkelen. De voorkeur is daarom om te kiezen voor een rode lamp. Het wattage is afhankelijk van de hoogte waarop de lamp gehangen kan worden en het aantal kuikens wat warm gehouden moet worden.
Wattage |
Aantal kuikens |
60 Watt |
10-15 kuikens |
100 Watt |
15-25 kuikens |
150 Watt |
25-35 kuikens |
250 Watt |
35-50 kuikens |
Omdat de hoeveelheid warmte bij het gebruik van een warmtelamp moeilijk af te stellen is, kan het handig zijn om gebruik te maken van een dimmer. Hierdoor kan je trapsgewijs de hoeveelheid stroom regelen waardoor je de warmtebron kunt instellen. Het probleem bij de meeste warmtelampen is dat ze te heet worden voor de kuikens. Let daarom goed op het gedrag van je kuikens. Zitten ze nagenoeg niet in de buurt of onder de lamp, dan is deze te warm. Hang de lamp dan hoger of maak gebruik van een lager wattage of dimmer. Wanneer je kuikens lekker onder de lamp zitten en scharrelen, is de temperatuur goed.
Tot slot
Er zijn verschillende manieren om warmte te bieden aan je kuikens, maar het belangrijkste is toch wel dat ze continu warmte nodig hebben. De warmteplaat heeft een hoop voordelen in gebruik. Een hele fijne daarvan is dat deze goedkoper in de energiekosten is. Logisch dat dit dus een steed populairdere optie wordt. Uiteraard kan je ook nog steeds gebruik maken van een warmtelamp, zolang je beide opties maar op de juiste manier gebruikt. Het belangrijkste voor je kuikens is dat zij er warm en comfortabel bij zitten.