Blog-banner-tandverzorging

Gebitsverzorging van je huisdier

Een belangrijk onderdeel van de gezondheid van jouw huisdier!

Wij laten ons gebit periodiek nakijken door de tandarts en onderhouden onze tanden door te poetsen, flossen en te spoelen. Voor onze huisdieren is er geen tandarts beschikbaar waardoor het belangrijk is dat je als baasje zorg draagt voor het gebit van je huisdier.

Het gebit van je huisdier

Om te weten hoe je het gebit van je huisdier kunt verzorgen, is het handig om te weten hoe het gebit is opgebouwd. Een hond heeft een ander gebit dan bijvoorbeeld een konijn waardoor ze ook zullen verschillen in de nodige verzorging hiervan. Een aantal verschillende gebitjes zullen we hieronder toelichten.

Hond

Een hond is van nature een vleeseter, de opbouw van het gebit speelt hierbij een belangrijke rol. Het gebit van een hond heeft 42 tanden en bestaat uit kleine snijtanden, scherpe hoektanden en sterke kiezen die er samen voor zorgen dat ze gemakkelijk vlees kunnen eten. Bij de geboorte hebben pups net als mensen nog geen tanden. Na ongeveer 3 weken verschijnen de eerste melktanden welke erg scherp zijn. Pups gaan hun tanden wisselen tussen de 13 en 20 weken waarna ze een volledig volwassen gebit hebben waar ze net als ons hun hele leven mee moeten doen. 

Kat

Net als een hond valt een kat ook onder de vleeseters. Deze gebitten komen hierdoor veel overeen. Het gebit van een kat bestaat uit 30 tanden die je kunt onderscheiden in snijtanden, hoektanden en kiezen. Kittens worden geboren zonder tanden en krijgen vanaf 3 weken een melkgebit bestaande uit 26 melktanden- en kiezen. Het wisselen van de tanden begint vanaf een leeftijd van ongeveer 4 maanden en kan duren tot ze 6-7 maanden oud zijn. Vanaf die leeftijd hebben ze hun volledige volwassen gebit waar ze de rest van hun leven mee moeten doen.

Konijn

Het gebit van een konijn bestaan uit 4 flinke snijtanden, 2 stifttanden en een aantal kiezen. De stifttanden die achter de bovenste snijtanden zitten zorgen ervoor dat de onderste snijtanden op de juiste manier slijten. Het gebit van een konijn blijft altijd groeien en het is daarom van belang dat ze op de juiste manier hun tanden kunnen slijten.

Knaagdier

Het gebit van een knaagdier bestaat uit 4 snijtanden en een aantal kiezen en blijft, net zoals bij een konijn, altijd groeien. De snijtanden zijn vooral erg scherp waardoor ze gemakkelijk gaatjes kunnen knagen in allerlei voorwerpen.

Het gezond houden van het gebit

Nu je weet hoe het gebit van je huisdier is opgebouwd kun je gaan kijken naar de opties die er zijn om het gezond te houden. Ieder huisdier heeft zijn eigen behoefte en het is belangrijk om als baasje hierop in te spelen zodat je de juiste verzorging toepast.

Hond

Een hond heeft van nature een hoge kauwbehoefte en kan hierdoor voor een groot gedeelte zijn gebit reinigen en onderhouden. Er zijn veel verschillende speeltjes en dierlijke snacks beschikbaar die de kauwbehoefte van de hond stimuleren en gelijktijdig de tanden reinigen. Welk product geschikt is voor jouw hond is afhankelijk van onder ander ras, kauwbehoefte en eventuele allergie. Een aantal voorbeelden van producten zijn:

 

Er zijn honden die weinig doen met speeltjes en die geen hoge kauwbehoefte hebben. Deze honden hebben een verhoogde kans op tandproblemen als je als baasje geen andere vorm van tandverzorging toepast. Gelukkig zijn er genoeg producten op de markt om er voor te zorgen dat het gebit van je hond gezond zal blijven. Tanden poetsen is een van deze opties. Omdat de meeste honden dit niet direct toe zullen laten is het poetsen van de tanden wel iets wat je zal moeten trainen. Het poetsen van de tanden is iets wat je dagelijks zou moeten doen en wanneer je ze eraan wil laten wennen zal dit soms enige tijd kosten. Onderstaande producten kunnen worden gebruikt voor de tandverzorging van je hond wanneer de kauwbehoefte van je hond niet zo hoog is.

Naast het poetsen en het kauwen kan een goede voeding om tandsteenvorming te verminderen. Een juiste voeding zal zorgen voor een minder slechte adem, minder kans op tandvleesontsteking en de vermindering van de vorming van tandsteen. Een goede voeding is dus eigenlijk de eerste stap in de verzorging van het gebit.

Kat

Bij het verzorgen van het gebit van je kat is een goede voeding de belangrijkste stap. Het juiste voer zorgt ervoor dat de tanden van je kat schoon blijven waardoor de kans op tandsteen wordt verminderd. Omdat er weinig katten zijn die echt graag ergens op kauwen is het lastig om op deze manier het gebit te onderhouden. Wanneer je kat gevoeliger is voor de ontwikkeling van tandsteen is het aan te raden om je kat te leren wennen aan het poetsen van de tanden. Verschillende producten die beschikbaar zijn kunnen zowel voor hond als voor kat gebruikt worden, denk bijvoorbeeld aan:

Omdat katten vaak wat minder tolerant zijn, zal het belangrijk zijn om geduld te hebben bij het oefenen van het tandenpoetsen.

Konijn/Knaagdier

Het poetsen van de tanden van je konijn of knaagdier is niet echt een optie waardoor je het gebit op een andere manier zal moeten verzorgen. Een goede voeding is hierbij een belangrijke stap. Je knager zal goed op zijn voer moeten kunnen kauwen om ervoor te zorgen dat de tanden kunnen slijten. Ook is het van belang dat het voer de juiste hoeveelheid calcium bevat om de tanden en kaken sterk te houden. Het slijten van de tanden gebeurt het meeste doordat ze kunnen knagen. Als baasje zul je er voor moeten zorgen dat ze voldoende dingen hebben om op te knagen, denk hierbij aan:

Controleren is voorkomen

Om ernstige gebitsproblemen te voorkomen is het belangrijk om het gebit te controleren. Wanneer je dit regelmatig doet zal je op tijd aan de bel kunnen trekken wanneer je iets afwijkends ziet. Wanneer je op tijd problemen kunt opmerken zal dit een hoop ongemak voor je huisdier bespaart blijven.

Hond

Het gebit van je hond kan je gemakkelijk controleren door de lippen op te tillen. Hierdoor kun je zowel de snijtanden, hoektanden en kiezen bekijken. Tevens leg je ook een gedeelte van het tandvlees bloot, waardoor je kan zien of deze er gezond uit ziet.

Om te bepalen wat de conditie is van het gebit van je hond kun je onderstaand overzicht gebruiken ter vergelijking.

Bron: www.dierendokters.com

Twijfel je over de conditie van het gebit van je hond? Raadpleeg dan altijd je dierenarts.

Kat

Om te bepalen wat de conditie is van het gebit van je kat kan je gebruik maken van bovenstaand overzicht. Het is bij katten soms wat lastiger om na zelf na te kunnen kijken omdat ze dit niet altijd goed toelaten. In dat geval is het belangrijk om dit door de dierenarts te laten doen bij iedere jaarlijkse controle. Wanneer er sprake is gebitsproblemen zal er frequenter gecontroleerd dienen te worden.

Konijn/ knaagdier

Wanneer je konijn of knaagdier tam is kan je gemakkelijk zijn voortanden controleren. Hierdoor kun je snel zien of deze te lang worden en of ze goed slijten. De kiezen kun je zelf niet controleren en zul je altijd door een dierenarts moeten laten bekijken. Wel zijn er symptomen die kunnen aangeven dat er problemen zijn met de kiezen. Wanneer je knager slechter gaat eten of natte mondhoeken krijgt door het kwijlen, kan dit een aanwijzing zijn voor gebitsproblemen. Neem in dit soort gevallen altijd contact op met je dierenarts.

Slot

Het gebit van je huisdier zegt veel over de algemene gezondheid van je dier. Er zijn tegenwoordig genoeg producten beschikbaar die kunnen helpen bij de verzorging van de tanden van jouw vrolijke viervoeter. Controleer regelmatig de conditie van het gebit van je huisdier zodat ernstige tandproblemen kunnen worden voorkomen. Wanneer het niet lukt om dit zelf te controleren of wanneer je twijfelt over hetgeen wat je ziet is het altijd van belang om contact op te nemen met je dierenarts. Voorkomen is beter dan genezen!

 

Delen met anderen?  

 

Sale -35%
Beaphar Tandenborstel Hond/Kat
Sale -35%
Beaphar Vingertandenborstel
Beaphar Vingertandenborstel
Inhoud: 2 stuks
Uitverkocht

3,95  2,56 
Sale -35%
Beaphar Mondwater Hond/Kat
Beaphar Mondwater Hond/Kat
Inhoud: 250ml
Uitverkocht

10,50  6,82 
Sale -35%
Beaphar Dental Poeder Hond/Kat
Sale -35%
Beaphar Tandpasta En Borstel Combi
Beaphar Tandpasta En Borstel Combi
Tandpasta en tandenborstel
Uitverkocht

8,35  5,42 
Sale -10%
Kauwbotten | Nylabone Durable Chew Bacon | Honden tot 10 kg
Nylabone bacon tot 10kg
Honden tot: 10 kg
Direct leverbaar

6,95  6,25 
Sale -35%
Beaphar Tandpasta Hond/Kat
Beaphar Tandpasta Hond/Kat
Inhoud: 100 gram
Uitverkocht

5,95  3,86 
Sale -40%
Little One Knaaghout Bessentakken
Little One Knaaghout Bessentakken
Inhoud: 50 gram
Uitverkocht

3,79  2,29