Huisdiersuper-blogsectie-kippen-4op1 (1)

Het ideale kippenhok

Na veel wikken en wegen heb je de keus gemaakt voor een bepaald kippenras. Maar welk kippenhok past hier nu het beste bij?

Als Huisdiersuper hanteren wij een richtlijn 1m2 per 3 kippen van normaal formaat (bij kleinere kippenrassen kan dus ook met minder volstaan worden). Dit betreft alleen de ruimte van het nachtverblijf.

Daarnaast hebben ze ook nog extra scharrelruimte nodig. Voor het juiste kippenhok moet je je eerst bedenken of dat je de kippen 24/7 in het hok wil laten lopen of dat ze bijvoorbeeld ook los in de tuin mogen scharrelen. Kies je voor het eerste dan kan je het beste een kippenhok met ren aanschaffen. Hierbij zit de ren namelijk al vast aan het kippenhok en ben je dus in een keer klaar. Kies je voor het laatste kijk dan vooral naar een kippenhok zonder ren zodat ze een zo'n groot mogelijk nachtverblijf hebben.

Kippenhok met ren

Het voordeel van een kippenhok met aangebouwde ren is dat de kippen ten alle tijden tegen roofdieren beschermt worden. Je kan met een gerust hart van huis. Ook hoef je niet bang te zijn dat ze ontsnappen of de weg oplopen. Een ander voordeel kan ook zijn dat je tuin niet wordt aangetast. Wel moet je er rekening mee houden dat een kippenhok met ren vaak wel wat groter is en je hier dus wel de ruimte voor moet hebben.

Ook zijn er mensen die kiezen voor een kippenhok met ren maar daar nog een extra kippenren aan bouwen. Dat is natuurlijk helemaal perfect. Zo hebben ze nog meer ruimte maar kan je ze af en toe ook zonder problemen veilig in het kippenhok zetten zonder dat de leefruimte te beperkt wordt.

Kippenhok zonder ren

Ben je van plan de kippen los in je tuin te laten lopen of zelf een hele grote kippenren te bouwen dan kun je ook volstaan met alleen een kippenhok zonder ren. De scharrelruimte krijgen ze dan namelijk al in hun vrije uitloop. Dit klinkt natuurlijk allemaal wel heel fijn voor de kippen maar naast het voordeel van heel veel ruimte zijn er ook wat nadelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan roofdieren die makkelijker bij de kippen kunnen komen, je tuin die wellicht lichtelijk omgeploegd wordt of de poep die ze achterlaten.

Ook zijn er genoeg kippenrassen die kunnen vliegen. Hier moet je de omheining dan wel goed op aanpassen of je kan de kippen laten kortwieken. Het kortwieken van kippen is wel iets wat jaarlijks terugkomt en dus niet eenmalig.

Of je nu kiest voor een kippenhok met ren of zonder ren, het is belangrijk om volgende punten goed in de gaten te houden:

 • Er moet voldoende ventilatie aanwezig zijn
 • Het hok moet beschikken over voldoende lichtinval
 • Reken 1m2 per 3 kippen voor het nachtverblijf.
 • Het kippenhok mag absoluut niet op de tocht staan
 • Zorg voor een rustige, warme en droge plek.
Voldoet het kippenhok niet aan deze eisen dan kunnen de kippen gaan verenpikken of ziek worden.

Voordelige kippenhokken

Als je zo ver bent om een kippenhok aan te schaffen en je gaat je oriënteren op internet dan kom je tal van aanbieders tegen. Maar waar moet je nu op letten bij aankoop van een kippenhok?

Uiteraard wil je geen dief zijn van je eigen portemonnee maar goedkoop kan ook zeker duurkoop zijn. Wij raden dan ook aan de omschrijvingen goed te lezen en niet direct alleen op het plaatje af te gaan. Een mooi kippenhok hoeft namelijk niet per direct een goed kippenhok te zijn. Naast dat het hok groot genoeg moet zijn voor je kippen wil je natuurlijk ook dat je er lang plezier van hebt. Kijk daarom ook goed naar de specificaties en als het mogelijk is bezoek een winkeladres waar je ze met eigen ogen kan zien en vergelijken.

Bij de meeste aanbieders staan duidelijk de afmetingen beschreven. Dit zijn over het algemeen altijd de buitenste afmetingen. Kijk daarom ook goed naar de binnenmaten en het grondoppervlak. Dat is namelijk de ruimte waar je kippen in moeten leven. Naast de juiste afmeting is ook de kwaliteit van het hout en gaaswerk erg van belang. Kies daarom ook geen hok wat is afgewerkt met plaatwerk, of welke bijvoorbeeld niet beschikt over een lade. Dit kan je niet altijd op een plaatje zien dus informeer hier goed naar. Wij hebben de belangrijkste punten bij de aanschaf van een kippenhok even op een rijtje gezet:

 • Zorg voor voldoende leefruimte voor de kippen
 • Belangrijk is dat het kippenhok beschikt over een warm binnenhok
 • Controleer dat het dak stevig en weersbestendig is
 • Minimaal 1 lade voor het schoonmaken
 • Kijk of er voldoende toegangsdeuren zijn zodat je overal makkelijk bij kan
 • Controleer dat er goede sloten gebruikt zijn
 • Zorg dat er voldoende ventilatie aanwezig is
 • Zijn de legstokken half rond aan de bovenkant voor beter zit comfort?
 • Controleer op nette afwerking zonder scherpe delen

Natuurlijk zijn niet alle voordelige hokken per definitie slecht. Soms zijn het uitlopende modellen of acties waardoor kippenhokken gunstig geprijsd zijn. Hier kunt u dan uiteraard van profiteren.

Mocht je in de gelegenheid zijn de kippenhokken in een fysieke winkel te bezichtigen dan raden wij dat zeker aan. Zo weet je precies wat je aanschaft, kan je met eigen ogen de kwaliteit zien, en kun je alles goed met elkaar vergelijken. Wij zien namelijk vaak in onze winkel dat het erg helpt de verschillende modellen naast elkaar te zien zodat je een wel overwogen beslissing kan maken en zeker weet dat je niet teleurgesteld wordt. Ook als je vragen hebt staan onze medewerkers graag voor je klaar!

Klik hier voor onze contactgegevens.

Succes met de aankoop van jouw kippenhok!

Kippenhok Maxima XXL
Afmeting: 266x96x195cm.
Levertijd 1-2 weken
Kippenhok Maxima XXL - De smaakmaker van dit seizoen- Achterzijde volledig vervaardigd uit houtTotale afmetingen:- Totale breedte inclusief legkast: 266cm.- Diepte: 96cm.- Hoogte: 195cm.Dit duurzame kippenhok is van een zeer hoogwaardige kwaliteit. De achterwand van dit kippenhok is volledig van hout voor extra beschutting en stevigheid. De grote overdekte buitenren zorgt voor genoeg bewegingsvrijheid en scharrelplezier. De vele scharnierende toegangsdeuren zorgen ervoor dat u snel én eenvoudig bij uw kippen kunt komen.De lade is vervaardigd uit een volledig houten frame met daarin een extra diepe kunststof bak. Hierdoor is deze makkelijk schoon te maken. De nok van het dak kan worden geopend zodat u daar het voer of andere zaken in kan opbergen

€ 629,00

Kippenhok Risoul met ren
Afmeting: 231x119x98cm.
Kippenhok Risoul met ren- Afmetingen: 231 x 119 x 98 cm.Kippenhok Risoul met ren is een mooi compleet kippenhok geschikt voor meerdere krielkippen of enkele grotere kippen. Het hok kan gedraaid worden vanwege de dubbele uitgang (zowel voor-als achteruitgang). Er is dus ook een optie om een tweede ren aan het hok te bevestigen. Voor alle specificaties en gedetailleerde afmetingen kunt u kijken in het uitklapmenu hiernaast.

€ 294,00

Kippenhok Ecoflex Fontana Jumbo
Afmeting: 118x147,5x102,5cm.
Levertijd 1-3 dagen
Kippenhok ECOFLEX Fontana Jumbo- Afmeting: 118x147,5x102,5cm.- 2 tot 4 keer langere levensduur als hout- Zeer onderhoudsvriendelijkDit kippenhok van ECOFLEX is zeer ruim en geschikt als binnenverblijf voor meerdere kippen. Het kippenhok is voorzien van een grote, afsluitbare legkast met 3 verschillende compartimenten en deur die tevens ook als trap fungeert. Door het gebruikte materiaal is dit kippenhok zeer onderhoudsvriendelijk en bijvoorbeeld makkelijk schoon te spuiten met een tuinslang. Zowel aan de binnen- als aan de buitenkant.Het materiaal ECOFLEX is een mengsel van gerecyclede polymeren en hout bijproducten. Deze materialen worden gemengd met UV remmers en kleurtoevoeging en vervolgens als granulaten omgezet en in een vorm gegoten.Dit kippenhok in een andere kleur? Het materiaal ECOFLEX is makkelijk over te verven met latex of een beits op oliebasis. Hiervoor hoeft het niet eerst met een primer behandeld te worden.ECOFLEX is zeer sterk en heeft vele voordelen boven hout. Hiernaast zie je alle voordelen op een rij.

€ 499,00

Kippenhok Mansion
Afmeting: 168x65x88cm.
Direct leverbaar
Kippenhok Mansion- Afmeting: 168x65x88cm.Kippenhok Mansion is een mooi afgewerkt kippenhok met verticale houtpanelen. Hierdoor heeft het kippenhok een unieke uitstraling! Daar de panelen doorgetrokken zijn tot de grond vinden de kippen in de ren ook volop beschutting.Het binnenverblijf beschikt over voldoende ruimte, een zitstok en een toegangsdeur met plexiglas. Hierdoor komt er nog volop daglicht binnen. Het binnenverblijf is middels een schuifdeur af te sluiten van de ren. Dit zorgt ervoor dat je je kippen bij kou kan afschermen maar ook dat je bijvoorbeeld gemakkelijk de ren kan schoonmaken zonder dat de kippen ontsnappen.Het nachthok heeft een scharnierend dak en een halfhoog tussenschot zodat er twee ruimtes ontstaan voor het leggen.Tot slot heeft de ren nog een grote toegangsdeur zodat de kippen ten alle tijden makkelijk bereikbaar zijn.

€ 199,00