Hoe richt ik mijn konijnenhok in? - Blog de Huisdiersuper

Hoe richt ik mijn konijnenhok het beste in?

Het hok heb je, maar hoe nu verder? Wij helpen je!

Konijnenhok inrichten

Één van de essentiële benodigdheden voor je konijnen is een hok. Wanneer je deze hebt gekozen en je weet welke bodembedekker je gaat gebruiken is het belangrijk om na te denken over de inrichting van het hok. Welke spullen heb ik nodig, wat zijn de verschillende opties en wat zet ik waar neer?

Nog geen keuze gemaakt voor een bodembedekker? Lees dan ons advies voor de beste ondergrond voor jouw konijnenhok

Benodigdheden

Voordat je alles een plek gaat geven is het van belang om te weten wat je nou precies nodig hebt, want welke artikelen zijn essentieel en welke optioneel? Bij het kiezen van de juiste producten is het belangrijk om rekening te houden met het formaat en de indeling van het hok. Er moet voldoende loopruimte over blijven voor je konijnen en het is dus belangrijk dat je de ruimte zo efficiënt mogelijk indeelt zodat deze prettig is voor de konijnen maar ook gemakkelijk schoon te houden is. Met een combinatie van artikelen kun je een hok zo compleet mogelijk indelen, denk hierbij aan:

Voerbakje

Een van de essentiële artikelen voor je konijnen is uiteraard een voerbakje. Deze zijn er in allerlei kleuren, vormen en formaten. De meeste voerbakken zijn gemaakt van geglazuurd keramiek en beschikbaar in verschillende maten afhankelijk van het aantal konijnen en het formaat van de konijnen. Doordat ze van keramiek zijn gemaakt zijn ze extra zwaar waardoor ze beter blijven staan. Kunststof of RVS bakjes zijn een stuk lichter en er zijn veel konijnen die het leuk vinden om deze vervolgens om te gooien. De meeste konijnen eten het voer echter niet meer op wanneer deze gemengd is met de bodembedekker, de voorkeur is daarom een zwaarder bakje wat beter blijft staan. Er bestaan ook RVS bakjes welke bevestigd kunnen worden aan het traliewerk, op deze manier kunnen ze het bakje niet omgooien waardoor dit een geschikt alternatief is.

Drinkfles- of bakje

De meeste voerbakjes zijn ook te gebruiken als drinkbakje. Sommige konijnen vinden het lastig om uit een fles te drinken, dit kan komen omdat ze het niet gewend zijn of omdat er een medische reden voor is. In dit geval is een bakje een goede uitkomst. Het nadeel van een voerbakje is dat het water sneller vies kan worden omdat deze open is aan de bovenzijde. Door het bakje iets hoger te plaatsen met behulp van bijvoorbeeld een stoeptegel is de kans kleiner dat er vuil in het water komt waardoor je het minder vaak per dag hoeft te verversen. Een drinkfles wordt het meest gebruikt en is een ideaal artikel op het moment dat je konijn hier uit weet te drinken. Drinkflessen zijn namelijk volledig afgesloten waardoor het water goed schoon kan blijven. Deze flessen zijn er met verschillende drinkventielen en kunnen op een makkelijke manier bevestigd worden aan het traliewerk van het hok.

Hooiruif

Een konijn moet onbeperkt hooi tot zijn beschikking hebben. Het fijnste is om het hooi op één plek te hebben liggen. Wanneer je dit los in het hok legt kan het snel verspreiden en vies worden, je konijnen zullen het dan liever niet meer willen eten en het levert extra schoonmaakwerk op. Een beter alternatief is dan ook om gebruik te maken van een hooiruif. Deze zijn er in allerlei verschillende formaten en materialen beschikbaar. Je vult de ruif met hooi en hangt deze op of zet deze neer, afhankelijk van het gekozen model. Omdat de hooi in de ruif zit kan het konijn stukjes eruit trekken en opeten waardoor er zo min mogelijk langs valt en vies kan worden op de bodem. 

Toilet

Konijnen zijn van nature hele schone huisdieren en zijn ook gemakkelijk zindelijk te maken. Om het hok beter schoon te houden kan er gebruik worden gemaakt van een konijnentoilet. Dit is een kunststof bak waar je absorberende bodembedekker in legt en waar het konijn bijna altijd zijn behoefte op zal doen. De toiletjes zijn er in speciale hoekmodellen in verschillende maten. Heb je een groter konijn dan kan je ook de onderkant van een kattenbak gebruiken als toilet. Konijnen hebben vaak een voorkeursplek in het verblijf waar ze hun behoefte doen. Wanneer je het toilet op deze plek zet, zal dat een hoop schoonmaakwerk schelen. Konijnenurine is een erg geconcentreerde en bijtende vloeistof, wanneer je gebruik maakt van een toilet zal dit ook de levensduur van je hok bevorderen. 

Huisje

De meeste verblijven zijn voorzien van een nachthok waar je konijnen in kunnen schuilen wanneer het donker of bijvoorbeeld slecht weer is. Als verrijking kan er ook altijd nog een speelhuisje in de ren geplaatst worden. Dit geeft tevens een extra schuilplek, maar kan ook als afleiding dienen voor je konijnen zodat ze zich minder snel vervelen. Er zijn huisjes beschikbaar in verschillende formaten en materialen en het kan zeker geen kwaad om hierin af te wisselen. De huisjes gemaakt van hout zijn bedoelt als schuilplaats en om aan te kunnen knagen. Deze gaan vaak wat langer mee omdat het houtwerk vrij massief en stevig is. Er bestaan ook eetbare huisjes, deze zijn meestal gemaakt van hooi en combinatie met gedroogde kruiden en groente. Deze huisjes gaan meestal wat minder lang mee omdat ze volledig of deels eetbaar zijn maar zijn zeker een leuke afwisseling op de standaard beschikbare huisjes. 

Speeltjes

Konijnen kunnen zich gemakkelijk gaan vervelen wanneer ze weinig toevoegingen hebben in het hok. Uit verveling kunnen ze dan aan het houtwerk van het hok gaan knagen of afwijkend gedrag gaan vertonen. Om verveling tegen te gaan kan je gebruik maken van diverse speeltjes. Konijnen zijn meestal erg nieuwsgierig en kunnen zichzelf goed vermaken met simpele artikelen. Een aantal voorbeelden van simpele speeltjes zijn:

Konijnen zijn vrij intelligent en kun je een hoop trucjes leren wanneer je veel tijd en aandacht aan ze besteedt. Wanneer je interactief met je konijn wilt spelen of je wilt je konijn wat uitdagen dan zijn onderstaande speeltjes een leuke en leerzame toevoeging.

Alles een plek geven

Wanneer je alle benodigdheden in huis hebt is het tijd om het hok daadwerkelijk te gaan inrichten. Er is geen standaard indeling beschikbaar voor een hok omdat er zoveel verschillende hokken beschikbaar zijn. We kunnen we onderscheid maken tussen het nachtverblijf en de ren. We zullen de benodigdheden dan ook onderverdelen in deze twee categorieën. Deze onderverdeling is een richtlijn en er zijn uiteraard uitzonderingen mogelijk waardoor de indeling anders kan. 

Nachtverblijf

Het nachtverblijf is meestal een wat kleiner oppervlak in tegenstelling tot de ren. Het is daarom belangrijk dat hier enkel de essentiële benodigdheden worden geplaatst zodat er zo veel mogelijk bewegingsruimte over blijft. Artikelen die je meestal in het nachtverblijf plaatst zijn:

 • Voerbakje
 • Drinkbakje of drinkfles
 • Toilet
 • Hooiruif, bij voorkeur enkel wanneer de ren niet overdekt is
 • knabbelhout

Ren

In de ren is vaak wat meer ruimte beschikbaar hierdoor kun je gemakkelijk wat grotere artikelen neerzetten. Wanneer je konijnen over een grote ren beschikken of ze kunnen los in de tuin dan kun je een aantal van de genoemde artikelen ook in deze ruimte neerzetten.

De artikelen die meestal gebruikt worden voor in de ren zijn:

 • Huisjes
 • Agility speelgoed
 • Interactief speelgoed
 • Drinkfles, eentje extra is nooit overbodig
 • Hooiruif, enkel als de ren (deels) overdekt is
 • Speeltunnels
 • Kruidentunnels
 • Speel- snackbal
 • Hangmatjes

Nou is het niet de bedoeling dat je al deze artikelen in de ren plaatst, dat is wel erg veel. Zorg ervoor dat je konijnen nog voldoende ruimte hebben om rond te kunnen hupsen en languit te kunnen liggen. Wissel bijvoorbeeld af met de speeltjes en huisjes, zo bespaar je ruimte en hou je de konijnen nieuwsgierig. Wanneer ze alsmaar hetzelfde hebben kan dit gaan vervelen, probeer dit in ieder geval te voorkomen. 

Tot slot

Nu je weet welke producten er allemaal zijn, waar ze voor dienen en op welke plek je ze neerzet kun je binnen een handomdraai een perfect ingericht hok creëren. Begin altijd met de essentiële producten en bepaal daarna welke artikelen je gaat toevoegen afhankelijk van de beschikbare ruimte. Maak het hok niet te vol maar zorg wel voor voldoende verrijking en wissel zo nodig af zodat je konijnen zicht niet gaan vervelen. Wanneer je hier de goede balans in vind zullen je konijnen zich perfect op hun gemak gaan voelen in hun mooie verblijf.

 

Delen met anderen?  

Sale -30%
Interactieve Speelboom | - Afmeting: 25 x 25 x 30 cm.
Interactieve Speelboom
Afmeting: 25x25x30cm
direct leverbaar

29,99  20,99 
Konijnenspeelhuis Poortwacht
Afmeting: 45x32x27cm
Uitverkocht

32,95 
Hooi 2 Kilo
Inhoud: 2kg
Uitverkocht

3,99