Kippen in de winter

Kippen in de winter

Hoe zit dat eigenlijk met kippen in de winter? Kunnen ze tegen die kou? Lees er alles over in deze blog

Kippen zijn over het algemeen goed bestand tegen de kou. Terwijl wij in de winter graag opwarmen bij de openhaard, kan een kip prima rond scharrelen tijdens de winterse maanden. Toch zijn er wel een aantal aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden om het zo aangenaam mogelijk te maken voor je kippen in de winter.

Lekker scharrelen

Wanneer kippen goed gezond en niet te oud zijn zullen ze een dikker verenkleed opbouwen voor de winter wanneer ze in de herfst gaan ruien. Het dikkere verenkleed beschermt ze beter tegen de lagere temperaturen en houdt de meeste kou goed tegen. Deze natuurlijke winterjas zorgt ervoor dat je kippen in de winter lekker buiten kunnen blijven scharrelen, wat ze natuurlijk het liefste doen.

Scharrelende kippen
Scharrelende kippen

Kippenhok isoleren

Veel mensen zijn geneigd om het kippenhok te verwarmen wanneer de temperaturen dalen. Maar verwarmen is met onze relatief milde winters vaak niet nodig en zelfs af te raden. Grote temperatuurverschillen tussen het hok en de buitenren zorgt ervoor dat de kippen eerder ziek kunnen worden. Het hok goed isoleren is daarentegen wel aan te raden. Isoleren kan op verschillende manieren, maar meestal is het voldoende om een natuurlijk nestmateriaal te gebruiken in het nachthok zoals stro of hennepvezel

Een beetje kou is voor kippen niet erg maar tocht en nattigheid vinden ze absoluut niet fijn en kunnen ze ook sneller ziek door worden. Wanneer je een hok extra gaat isoleren is het daarom wel belangrijk dat het kan ventileren. Een volledig dicht nachthok zal snel vochtproblemen hebben, omdat het niet kan verdampen en dit levert zowel voor de kippen als voor het houtwerk problemen. Het kan ook helpen door het nachthok wat kleiner te maken. Een te grote ruimte is voor de kippen lastiger om warm te houden met hun lichaamswarmte, is de ruimte wat kleiner dan zullen ze meer gebruik kunnen maken van elkaars warmte en gaat er minder van deze warmte verloren.

Zorg ervoor dat de kippen kunnen schuilen voor slechtere weersomstandigheden, zoals gure wind, regen en hagel. Je kunt ervoor kiezen om het hok te verplaatsen naar een beschutte locatie in de tuin, maar ook voor het plaatsen van een kleine schutting of een houten wandje. 

Winters dieet

Kippen verbruiken meer energie tijdens koude, winterse dagen. Het kost het pluimvee namelijk meer energie om zichzelf warm te houden, waardoor de stofwisseling van kippen hoger is bij koude temperaturen. Het is aan te raden om het voedingspatroon van je kippen hierop aan te passen. Kies in de winter voor koolhydraatrijk voedsel, zoals maïs, gerst en zonnebloempitten. Onze scharrelmix is een aanrader voor winterse dagen. Let met kou dus goed op of de kippen op gewicht blijven; het verenkleed kan gewichtsverlies namelijk verbergen.

Om de conditie van je kippen in de winter te versterken kan het geen kwaad om extra vitaminen en mineralen toe te voegen aan het drinkwater. Op deze manier krijgen ze de supplementen gemakkelijk binnen en kunnen deze bijdragen aan de welzijn van je kippen, zodat ze beter de winter door komen.

Drinkwater en vorst

Het is belangrijk om regelmatig in de gaten te houden of de diertjes voldoende drinkwater hebben. Bij koud weer kan hun water namelijk bevriezen. Check daarom regelmatig of het water nog drinkbaar is. Zet het bakje ook in de zon, zodat het minder snel bevriest en schenk water op kamertemperatuur in. Te heet water creëert dampen die de kam of de lellen van kippen kunnen bevriezen. 

Ook is een drinkbak van kunststof de juiste keuze. De lellen kunnen namelijk ook aan metaal vastvriezen. Een andere oplossing zijn speciale no frost drinkflessen voor in het kippenhok die voorkomen dat het water bevriest. Een andere manier om het drinkwater en voer niet vast te laten vriezen is door het gebruik van een gummi verwarmingsmat.

Gummi verwarmingsmat
Gummi verwarmingsmat

Gebruik geen antivries, zout of suiker tegen het vastvriezen van het water, hier kunnen de kippen ziek van worden. 

Sneeuw

Met de milde winters die we gewend zijn is de kans redelijk klein dat we last hebben van sneeuw. Mocht het toch voorkomen, dan zullen je kippen het waarderen als je de ren sneeuwvrij maakt. Kippen kunnen wel tegen de sneeuw maar een stevig pak sneeuw kan er voor zorgen dat ze niet goed kunnen scharrelen. Wanneer de sneeuw deels smelt en het weer gaat vriezen, kan het natuurlijk erg glad worden voor de kippen waardoor ze zichzelf kunnen bezeren. Ook adviseren we om het dak van het hok sneeuwvrij te maken. Het gewicht van het pak sneeuw kan mogelijk voor lekkage gaan zorgen of zelf instortingsgevaar veroorzaken. Het sneeuwvrij maken van het hok en de ren kan dus een hoop problemen voorkomen.

Kammen en lellen beschermen

Een probleem wat voor kan komen in de winter in dat de kammen en lellen van je haan of kippen bevriezen wat zeer onprettig is. Het bevriezen gebeurt vaak door de vorst in combinatie met condens. Dit probleem kan grotendeels voorkomen worden door de lellen en kammen in te smeren met bijvoorbeeld vaseline. Het vette laagje verkleint de kans op bevriezing. Sommige rassen hebben bevederde poten welke ook kunnen bevriezen wanneer deze te nat zijn geworden. Het ijs wat dan aan de poten zit kan het beste weggesmolten worden met een föhn. Wanneer de poten helemaal droog en ijsvrij zijn, is het belangrijk om de kip eerst af te laten koelen voordat je deze terug buiten zet, de poten worden door het föhnen warmen dan gebruikelijk. Zodra de poten weer op normale temperatuur zijn kan de kip weer terug naar buiten.

Extra bescherming

Er zijn een aantal kippenrassen die in de winter extra bescherming nodig hebben. Zij zullen meer beschutting, isolatie, verwarming en voeding nodig hebben om bestand te zijn tegen de koudere temperaturen. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Krielkipjes: vanwege het kleine formaat kunnen ze lastiger hun lichaamstemperatuur op peil houden.
  • Vechtrassen: door de slanke bouw hebben ze minder vlees om het lichaam om zichzelf warm te houden.
  • Krulvederige: Doordat het verenkleed minder goed aansluit biedt dit minder isolatie waardoor ze hun warmte sneller verliezen.
krielkippen