Blog-Banner-Kippentips

Kippenhok schoonmaken

Een vervelend klusje, maar ontzettend belangrijk! Lees snel hoe je dit het beste aanpakt!

Een kippenhok moet regelmatig schoongemaakt worden. Wanneer je dit niet doet, leidt het tot slechte hygiëne en grote kans op ongedierte. Kippen zijn bovendien schone dieren en vinden het niet prettig om in een vies hok te leven. Zorg er daarom voor dat je wekelijks de tijd neemt om het hok onder handen te nemen. Hoe pak je dit aan? Met welke middelen? En hoe vaak? Lees hier het antwoord op de belangrijkste vragen voor het schoonmaken van het kippenhok.

Hoe maak je een kippenhok schoon?

Als je je kippenhok gaat schoonmaken dan begin je met het weghalen van de kippenmest. Dit ligt zowel in het nachthok als in de kippenren. Ook de zitstokken en legnesten moeten hierbij goed worden meegenomen. Na het verwijderen van de mest kun je de voerbakken, drinkbakken en andere materialen schoon schrobben. Controleer tijdens het schoonmaken meteen of de bodembedekking en de spullen toe zijn aan vervanging.

Welke schoonmaakmiddelen mag je gebruiken?

Om het hok te ontsmetten maak je gebruik van de juiste schoonmaakmiddelen. Water en zeep kun je zorgeloos gebruiken. Met desinfecterende middelen moet je echter goed opletten. Sommige middelen zijn te agressief en brengen de gezondheid van de kippen in gevaar. Zorg er daarom voor dat je het altijd voldoende mengt met water en goed naschrobt. Zo weet je zeker dat de kippen er geen last van krijgen. Twijfel je toch over een bepaald schoonmaakmiddel? Gebruik het dan niet en gebruik gewoon lauwwarm water met een beetje zeep. Zorg ervoor dat je het hok ook goed nadroogt. Dit voorkomt eventuele schimmelvorming. Ook zorgt het nadrogen ervoor dat als je nieuwe bodembedekking in het kippenhok legt, deze niet gelijk het water gaat absorberen. 

Hoe vaak moet het kippenhok worden uitgemest?

Het kippenhok moet elke week worden uitgemest. Je hoeft het natuurlijk niet iedere keer even grondig te doen, maar zorg er in ieder geval wekelijks voor dat de mest verwijderd wordt. Eens in de zes maanden is een zeer grondige schoonmaakbeurt nodig. Haal alles uit het hok en maak intensief met een hoge drukspuit en desinfecterende middelen de hokken schoon. Het grondig ontsmetten van het hok zorgt er tevens voor dat de kans op bloedluis verkleind wordt. Controleer daarnaast of het kippenhok, de ren, drink- en voerbakken aan vervanging toe zijn. Tijd voor nieuwe spullen? In ons kippen assortiment vind je altijd een hoge kwaliteit aan producten.

Hoe voorkom je bloedluis in het kippenhok?

Bloedluizen zijn gevaarlijk voor de gezondheid van je kippen. Ze komen gemakkelijk het kippenhok binnen via vogels of andere kippen. Zorg er daarom voor dat bloedluis niet het hok in kan komen. Vermijd te veel donkere plekken, die onstaan in kieren en gaten. Monteer de legstokken hoog genoeg, zodat de bloedluis er niet bij komt. En zorg voor uitneembare legnesten, om deze regelmatig te controleren. Kijk ook je kippen met regelmaat na. Bloedluis is vaak lastig waar te nemen op je kippen in een beginstadium. Ben alert op kleine rode bultjes of als je het idee hebt dat je kippen jeuk hebben. Zijn je kippen bleek en vermoeid? Dan heb je waarschijnlijk al met een bloedluis overlast te maken en moet je heel snel gaan handelen.

Hoe verwijder je bloedluis uit het kippenhok?

Wanneer je in het kippenhok bloedluis aantreft, moet je zo snel mogelijk actie ondernemen. Haal het gehele hok leeg, inclusief legnesten, wandstokken en voerbakken. Maak vervolgens met een hogedrukspuit alles zorgvuldig schoon. Om het kippenhok definitief te ontsmetten van bloedluis koop je een speciale bloedluis spray. Vergeet ook je kippen niet grondig na te kijken en te behandelen. Je kippen kunnen er namelijk goed ziek van worden. Helemaal broedse kippen zijn extra vatbaar.

Wat is de juiste bodembedekking voor een kippenhok?

Als je je kippenhok grondig hebt schoongemaakt dan moet je hem uiteraard weer voorzien van nieuwe bodembedekking. Welke ondergrond geschikt is voor jouw kippenhok is ook afhankelijk wat je zelf fijn vindt. De verschillende bodembedekkers hebben allemaal hun unieke eigenschappen en voor -en nadelen. Lees je dus goed in alvorens je bepaald welke bodembedekker je gaat gebruiken. Twijfel je? Dan kan je ook varieren om te kijken welke het beste bij je past.

Stro en houtvezel

Vaak wordt er in de legkast van het kippenhok stro gelegd. Het stro is lekker warm en er kan goed in genesteld worden. Een nadeel van stro is wel dat het relatief weinig vocht opneemt waardoor schimmels en bloedluis sneller de kans krijgen. Soms wordt er hierdoor dan ook gekozen voor een combinatie van houtvezel en stro. Je houdt dan het warme van het stro en het goede absorptievermogen van het houtvezel. Houtvezel heb je in veel verschillende varianten. Let hierbij goed op dat je voor een houtvezel kiest die zo min mogelijk stof afgeeft. Je zou er ook voor kunnen kiezen om het stro te beperken tot in de legkast en is de rest van het binnenhok andere bodembedekking te gebruiken zoals beukensnippers en tabakstelen.

Beukensnippers

Beukensnippers wordt ook erg veel gebruikt voor kippenverblijven. Het is een natuurlijk product met een hoog absorptievermogen. Hierdoor blijft het kippenhok goed droog en krijg je minder snel last van vieze geurtjes en schimmels. Ook houden beukensnippers je hok beter stofvrij waardoor je kippen niet of nauwelijks last van de luchtwegen kunnen krijgen. Ga je het kippenhok schoonmaken? Dan kan je beukensnippers ook op de composthoop strooien. Beukensnippers heb je vaak in grove en fijne varianten. Voor de kleinere kippenrassen kan je beter voor de fijne variant kiezen en voor de grotere kippenrassen de grove variant.

Tabakstelen

Tabakstelen worden steeds vaker genoemd in combinatie met kippenhokken. Dit komt doordat tabakstengels de fijne eigenschap hebben dat ze helpen bloedluis te voorkomen. Tabakstelen zijn takken afkomstig van de tabaksplant. De geur die deze takken produceren houdt bloedluizen, mijten en andere parasieten op afstand. Tabakstelen worden vaak in combinatie gebruikt met beukensnippers. De beukensnippers zijn dan de echte bodembedekker en de tabakstelen strooi je er dan overheen. Onmisbaar in ieder kippenhok!

Tot slot

Nu je weet hoe je een kippenhok dient schoon te maken en uit welke bodembedekkers je kan kiezen kan je voor een fijn onderkomen van je kippen zorgen. Hoe schoner het kippenhok is hoe beter je kippen hun vel zitten. Een betere weerstand zorgt er ook voor dat je kippen minder snel vatbaar zijn voor ziektes. Een schoon kippenhok draagt dus zeker bij aan de gezondheid van je kippen.

Delen met anderen?  

Tabakstelen kort
Inhoud: 4 kilo
Uitverkocht

13,95 
Beukensnippers Grof 8mm.
Inhoud: 20 L
Uitverkocht

8,49 
Stro 2 Kilo
Inhoud: 2 kg
Uitverkocht

3,99 
Beukensnippers Middel 6mm.
Inhoud: 20 L
Uitverkocht

8,49 
Kippenhok Risoul Met Ren
Afmeting: 231x119x98cm
Direct leverbaar

259,00 
Kippenhok Pagode M
Afmeting: 208x78x100cm
Direct leverbaar

169,00