Is een konijnenhok warm genoeg in de winter?
Je staat ‘s ochtends op, kijkt naar buiten en ziet een dikke laag sneeuw rond je konijnenhok. De temperatuur daalt tot onder het vriespunt. Het liefst blijf je de hele dag binnen waar het lekker warm is. Maar geldt dit ook voor je konijn? Of is je konijn daar helemaal niet mee bezig?
In deze blog:
Konijnen en kou
Konijnen kunnen van nature prima tegen de kou. Ze kunnen een dikke wintervacht opbouwen en hebben vachtkussentjes onder hun pootjes. Deze vachtkussentjes zorgen ervoor dat de kou niet verder dringt. De wintervacht werkt als een soort isolatie. Hierdoor kunnen konijnen hun lichaam op temperatuur houden en zelfs temperaturen weerstaan tot de -20 graden Celsius.
Moet ik mijn konijn naar binnen halen in de winter?
Je eerste reactie is misschien om je konijn naar binnen te willen halen wanneer het buiten kouder begint te worden om ze op deze manier te verwennen zoals we graag doen bij onze huisdieren. Dit is echter helemaal niet nodig en kan zelfs onprettig zijn voor je konijn. Wanneer je konijn normaal gesproken buiten leeft en hij de hele zomer en herfst al buiten in zijn konijnenhok zit heeft hij alle tijd om zijn wintervacht op te bouwen. Deze wintervacht maken ze aan in de herfst en zal ze beschermen tegen de kou in de winter. Deze vacht is vele malen dikker dan de zomervacht en dus ook geschikter voor de lagere temperaturen die bij het seizoen horen. Binnen in huis is het gemiddeld 20 graden wat een ideale temperatuur is voor de zomervacht. Dit is echter een temperatuur die niet past bij de wintervacht van je konijn en wanneer je deze naar binnen haalt voelt het voor hem als een sauna waarbij hij een bontjas aan heeft die niet uit kan.
Het konijnenhok winterklaar maken
Er zijn gelukkig genoeg mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je konijn prettig de winter doorkomt. In Nederland zijn de winters meestal vrij mild en hoeven we niet extreem veel aanpassingen te doen aan het konijnenhok. Toch is het slim met een aantal factoren rekening te houden die van invloed zijn op het welzijn van je konijn:
Tochtvrij
Konijnen kunnen slecht tegen tocht omdat ze door de temperatuurverschillen vatbaarder worden, dit geldt het hele jaar door. Omdat de wind in de winter vaak kouder aanvoelt is het extra belangrijk om het hok tochtvrij te houden. Zorg ervoor dat het hok op een beschutte plek staat in de tuin zodat deze zo min mogelijk wind opvangt. Kan er toch nog veel wind binnen komen in het hok via het traliewerk dan kan je dit afschermen door bijvoorbeeld een speciaal gordijn of een plaat van plexiglas. Wanneer je kiest voor een plexiglas plaat is het belangrijk om ventilatiegaten toe te voegen zodat de lucht kan circuleren.
Isoleren
Je kunt ook extra bescherming bieden voor je konijn door het konijnenhok extra te isoleren. Het meest gebruikte en effectieve product hiervoor is stro. Je kunt stro als toevoeging gebruiken op de bodembedekker die je normaal gebruikt. Omdat stro hol is van binnen kan het extra goed warmte vasthouden wat het een ideaal isolatiemateriaal maakt. Konijnen kruipen graag in een holletje om op te warmen, ben dus niet zuinig met de hoeveelheid en bied voldoende aan zodat ze zelf een nestje kunnen maken in hun nachthok. Mochten je konijn al het stro uit zijn hok gooien of het toch nog te koud hebben, dan kan je er nog voor kiezen om een warmtemat in het verblijf te leggen. Deze werken meestal op stroom en zijn volledig waterdicht waardoor ze geschikt zijn voor buiten.
Waterdicht maken
Een konijnenhok wat nat is aan de binnenkant brengt veel risico’s met zich mee. Er kan sneller schimmel of houtrot ontstaan wanneer het houtwerk voor langere tijd vochtig blijft. Ook komt er veel extra kou vanaf waardoor je konijn meer moeite moet doen om zijn lichaamstemperatuur op pijl te houden. Een droog hok is dus van belang voor de gezondheid van je huisdier. De bitumen of golfplaten daken zorgen ervoor dat er vanaf boven geen regen in het nachthok komt. Echter zijn er hokken waarbij de ren niet overdekt is waardoor een groot gedeelte van de leefruimte wegvalt bij slecht weer. Wanneer het ook nog hard waait kan de regen ook zijwaarts via het traliewerk in het konijnenhok komen. Hierdoor zal ook het nachthok nat worden wat onprettig is voor je konijn. Om ervoor te zorgen dat het hok zo droog mogelijk blijft in de winter kun je een aantal maatregelen treffen.
- Rolgordijnen voor het traliewerk
- Plexiglas plaat met ventilatiegaten voor het traliewerk
- Jute zakken voor het traliewerk
- Bouwzeil/dekzeil spannen boven het gehele hok, let op dat er geen water op kan blijven staan
- Het konijnenhok onder een overkapping zetten
Voeding en bevroren drinkflessen
Koud winterweer zorgt wel voor een andere verbranding. Dit geldt ook zeker voor konijnen. Geef je konijn daarom in de winterperiode meer konijnenvoer. Dit zorgt ervoor dat hij zichzelf goed op temperatuur kan houden. Dit extra voer betekent vooral veel hooi. Ook dient je konijn meer bix te krijgen en kan je hem met regelmaat verwennen met geschikt groenvoer. Wat je vooral ook niet moet vergeten is vers drinkwater. Door de kou kan het water snel bevriezen. Wij raden dan ook altijd aan twee flesjes in huis te hebben. Als je dan 1 flesje moet ontdooien dan kan je het andere flesje vast ophangen. Dit kan je dan afwisselen totdat de vorst is verdwenen. Ook zijn er speciale thermohoezen voor om de flessen heen, deze zorgen ervoor dat het water minder snel zal bevriezen. Wanneer het echt koud is zullen deze hoezen echter niet toereikend zijn en kun je als nog beter gebruik maken van het wisselen van de drinkflessen.
Extreme kou
Bij uitzondering kan de vorst toch zo extreem zijn dat je het idee hebt dat je konijn zichtzelf niet goed warm kan houden. Probeer het konijnenhok dan in een binnenruimte te plaatsen zonder verwarming. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een schuur, loods, bijkeuken of garage.
Uitzonderingen
Uiteraard zijn er wel een paar uitzonderingen waar je rekening mee moet houden. Schaf je een konijn aan in de winterperiode en haal je hem bijvoorbeeld uit een dierenwinkel zet hem dan niet gelijk buiten in een konijnenhok. Een konijn wat binnen heeft gezeten heeft niet de natuurlijke wintervacht aangemaakt en zal het dan ook zeker te koud krijgen of zelfs niet overleven.
Konijnen die moeten jongen
Ook konijnen die moeten jongen zijn beter af in een konijnenhok dat in de schuur staat omdat deze konijnen ook al veel energie nodig hebben voor de groeiende jongen. Extra kou kan dan soms net wat teveel zijn.
Leeftijd konijn en gezondheid
Heb je een konijn op leeftijd of is je konijn ziek pas dan ook zijn leefruimte aan. Ook voor deze dieren geldt dat je het hok beter in een schuur kan zetten. Ook kan je ervoor kiezen een oud konijn in het najaar al binnen te halen. Zo maakt ie namelijk geen wintervacht aan en kan je hem behoeden voor koud winterweer.
Konijnenras
Behalve zieke, zwakke konijnen, oude of drachtige konijnen zijn er ook bepaalde konijnenrassen die van nature een minder dikke wintervacht aanmaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Engelse Hangoor of Angora. Ook deze konijnen kan je beter voortijdig binnen halen of extra beschut weg zetten.
Tot slot
Tot slot willen wij aanraden je konijn altijd met regelmaat te checken en zijn gedrag goed te blijven observeren. Iedere konijn is weer een apart individu. En alhoewel er richtlijnen zijn wil niet zeggen dat dit voor alle konijnen geldt. Check in de koude periodes dan ook wat vaker. Zie je een verandering of vertrouw je het niet raadpleeg dan altijd de dierenarts.
Wij wensen jou en je konijnen een hele fijne winter!