Overgewicht bij honden
Het letten op je gewicht bij je hond is erg belangrijk. Het gewicht is een belangrijke factor voor de gezondheid van jouw hond en hoe hij/zij in zijn vel zit. In deze blog willen we je graag meer vertellen over het ontstaan van overgewicht, hoe je het herkent en natuurlijk voorkomt en/of tegengaat.
Inhoudsopgave
Waardoor ontstaat overgewicht bij je hond?
Gewichtstoename is het resultaat van een toename in lichaamsvet. Meestal wordt dit veroorzaak door te veel eten en dan met name in combinatie met te weinig beweging. Eigenlijk is het vrij simpel; net als bij jou slaat het lichaam van een hond ook vet op als er meer calorieën worden ingenomen dan dat er verbruikt worden. Hoe meer vet er opgestapeld wordt in het lichaam van jouw dier, hoe zwaarder (dikker) deze zal worden.
Maar niet alleen teveel eten en te weinig bewegen veroorzaakt overgewicht, soms zijn er factoren in het spel die ervoor zorgen dat jouw hond sneller (te) zwaar wordt. Je moet dan denken aan:
- Leeftijd: oudere huisdieren zijn over het algemeen minder actief en hebben dus ook minder calorieën nodig.
- Ras: sommige rassen hebben een grotere neiging om zwaarder te worden, zoals Labrador Retrievers, Cocker - en King Charles Spaniëls, Cairn Terriers en Beagles.
- Castreren/steriliseren: doordat bij castratie/sterilisatie de verbranding (metabolisme) verandert, kunnen ze aanleg krijgen voor gewichtstoename. Dat is met een goed dieet te voorkomen.
- Ziekte; het kan zijn dat het overgewicht van jouw hond een gevolg is van een aandoening, zoals een te traag werkende schildklier. Daarom is het altijd verstandig om eerst een bezoekje aan de dierenarts te brengen voordat je op eigen houtje begint met het dieet van je hond.
Hoe herken je het overgewicht bij je hond?
Het is niet altijd even gemakkelijk om te herkennen of jouw hond nu echt te zwaar is. Sommige honden hebben van zichzelf een 'chubby' uiterlijk, denk aan een Shar-pei en andere honden hebben weer een enorme vacht met haren waardoor je het niet altijd goed herkend. Bij deze dus even een checklist om te controleren of jouw huisdier te zwaar is:
De eerste signalen (let hier goed op!)
- Wanneer je probeert om de ribben te voelen bij jouw hond lukt dat bijna niet. Er vormt zich dus al een vetlaag.
- Je hond is sneller moe dan eerst en houdt spelletjes minder lang vol. Let op, dat zijn niet altijd signalen die duiden op overgewicht, maar kunnen daar zeker een gevolg van zijn.
- Een hond die te zwaar is zal eerder oververhit raken. Zeker in de zomer zal je dit goed opmerken.
- Heeft jouw hond altijd zin in eten? Dan kan dat een signaal zijn dat hij te zwaar is. Meestal hebben honden met een overgewicht altijd zin in eten.
Hoe bepaal je de lichaamsconditie van je hond?
De lichaamsconditie is uiteraard ook een belangrijk aspect als het gaat om de gezondheid van je hond. Ook dit is soms lastig te bepalen. Daarom bij deze een 3-tal tips die jou daarbij kunnen helpen:
Kijk naar je hond
- Wanneer je van bovenaf op jouw hond kijkt, moet je achter de ribben een taille kunnen zien.
- Wanneer je naar de zijkant kijkt, moet de buik achter de ribben oplopen.
Voel je hond
- Plaats je duimen op de ruggengraag van je hond en spreid beide handen over de ribbenkast. Je moet de ribben kunnen boelen zonder al te veel druk uit te oefenen. Je mag de ribben dan overigens niet zien. Dat zou betekenen dat je hond te licht is.
Wat zijn de risico's van overgewicht?
Goed, je hebt bovenstaande gecontroleerd bij jouw hond en hebt constateert dat je hond overgewicht hebt. Schiet niet meteen in de paniek! Soms heb je niet altijd in de gaten dat jouw hond te zwaar is en heb je uit goede bedoelingen gehandeld. Het is wel belangrijk om te weten wat de risico's zijn zodat je begrijpt dat het belangrijk is om er zo snel mogelijk iets aan te doen.
Honden met overgewicht lopen o.a. de volgende risico's:
- Overgewicht zorgt voor een verkorting van de levensverwachting van 2 jaar. Dit lijkt niet veel, maar is op een hondenleven wel aanzienlijk.
- Een slechte conditie en traagheid. Dat is voor jouw hond echt geen pretje.
- Een verhoogde kans op blaasproblemen. Je hond heeft dan meer eiwitten in zijn lichaam wat eerder zorgt tot kristalvorming en dus verstopping.
- Een verhoogde kans op suikerziekte. Dat werkt eigenlijk hetzelfde als bij mensen en dat wil je echt voorkomen!
- Bot- en gewrichtsproblemen zoals artrose. Dat spreekt eigenlijk wel voorzich. Een te hoog gewicht zet extra druk op de botten en gewrichten.
- Verhoogd risico bij chirurgie en narcose. Overgewicht kan voor veel complicaties zorgen tijdens een operatie, waardoor het risico soms te groot is om te opereren.
Hoe behandel je overgewicht?
Dat is best schrikken hé? Snap je nu hoe belangrijk het is om overgewicht te voorkomen? Nu het goede nieuws, dat is helemaal niet zo heel moeilijk, maar vergt wel wat inspanning. Om je hond af te laten vallen of op gewicht te behouden kun je aan de volgende dingen denken:
- Geef je hond afgewogen (dieet)voeding. Hier krijgt je hond minder energie mee binnen, maar aan de andere kant wel alle benodigde vitamines en mineralen die je hond nodig heeft. Geef de hond van het dieetvoer wel gewoon een normale portie, zo voorkom je namelijk een honger gevoel. Wij hebben verschillende dieetvoeren in het assortiment. Denk bijvoorbeeld aan Jarco, Profine, Acana of Smolke.
- Let op dat je hond niet teveel tussendoortjes krijgt en kies de juiste snacks die calorie arm zijn. Denk bijvoorbeeld aan een hertengewei, of deze kauwsnacks. Heb je ook weleens gedacht aan fruit en groente? Doe wel eerst vantevoren onderzoek welke hij wel en niet mag.
- Maar wat mogelijk nog wel het allerbelangrijkste is... lichaamsbeweging! Ga er lekker op uit met je hond, ga naar het bos, het strand, doe spelletjes of laat hem lekker zwemmen. Kortom; zoek iets wat jullie beiden leuk vinden en ga dat samen doen. Zowel jij als je hond zullen hier baat bij hebben.
Conclusie
Overgewicht brengt allerlei complicaties met zich mee wat de levenskwaliteit van jouw hond drastisch vermindert. Het is dus echt belangrijk om goed op het gewicht van jouw huisdier te letten. Dreigt je hond te zwaar te worden? Onderneem dan direct actie en zorg dat je hond weer gezond wordt. Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel of specifiek advies nodig voor jouw situatie? Aarzel dan niet en neem contact op met ons deskundige klantenservice. Zij helpen je graag!