Kattenblog De Huisdiersuper

Tips om je kat in de kattenbak te krijgen

Je hebt een nieuwe kat of kitten in huis en je wilt hem direct kennis laten maken met de kattenbak? Of je hebt al een kat welke plotseling niet meer op de kattenbak wil? Wat moet je dan doen? Het is natuurlijk niet fris als de kat zijn behoefte elders in huis doet en daarbij blijft de de geur van kattenurine soms lang ergens hangen en is dit moeilijk te verwijderen. Daarom hieronder verdere uitleg over wat je kunt doen om je kat in zijn eigen bak zijn behoefte kan laten doen.

1. Maak de kattenbak goed schoon

Een kat is van nature heel proper. Een vieze kattenbak zal je kat daarom al snel vermijden. Zorg er daarom ook voor dat je de kattenbak dagelijks schoonmaakt door de drollen eruit te scheppen met een speciaal poepschepje. Vaak klontert de urine samen met de kattenbakvulling waardoor je deze klonten ook makkelijk kunt verwijderen. Ook is het verstandig bij de grote schoonmaakbeurt van de kattenbak de bak ook goed te reinigen met een reinigingsmiddel. Daarna kan je de bak weer lekker fris vullen met nieuwe korrels. Je kat zal dit zeker waarderen. Daarbij zorg je er zo ook voor dat nare luchtjes in huis voorkomen worden. Dit kan bijvoorbeeld met een kattenbak deodorant. Gebruik ook een voorlegger zodat de kat het ergste vuil niet meeneemt in de kattenbak.

2. Haal de bovenkap eraf

Er zijn katten die na het doen van hun behoefte al gelijk de tweede keer niet meer op de bak willen. Een goede manier om dit op te lossen is door de kap te verwijderen. Het kan zijn dat de kap de geur van de eerdere gedane behoefte nog vasthoud waardoor de kat niet naar binnen wil. Merk je dat de kat er dan wel weer opgaat kan je er ook voor kiezen de bak meerdere malen op een dag te ontdoen van de drollen.

3. Zoek een veilige en eenvoudig te bereiken plaats voor de kattenbak

Over de plaatsing van de kattenbak moet ook zeker goed nagedacht worden. Een kat doet niet graag zijn behoefte vlakbij zijn etensplek. Ook houden ze er niet van hun behoefte te doen op plekken waar veel loopverkeer is. Het beste is dus een rustige plek uit te kiezen welke niet direct naast de etensplek gelegen is.

4. Verander van kattenbakvulling wanneer nodig

Sommige kattenbakvullingen hebben een sterke parfum geur om zo de onaangename luchtjes te verdoezelen. Het kan zijn dat je kat hier niet van houdt. Er zijn op de markt genoeg geurloze vochtabsorberende vullingen te koop. Wellicht dat je kat door verandering van de vulling wel weer graag de bak op gaat.

5. Heeft u meerdere katten?

Heb je meerdere katten in huis? Dan doe je er verstandig aan ook meerdere kattenbakken in huis te zetten. Omdat een kat erg proper is zal hij niet snel zijn behoefte doen in een bak waar een andere kat net zijn behoefte heeft gedaan. Ook zie je soms dat bij meerdere kattenbakken de kat zelf zijn behoefte gaat scheiden. Dus dat hij een bak gebruikt om te plassen en de andere bak om te poepen.

6. Maak de plaats waar je kat nu zijn behoeftes doet goed schoon

Heeft je kat of kitten een andere plaats in huis gekozen om zijn behoefte te doen? Reinig deze plekken dan grondig om alle geurtjes te verwijderen. Hier heb je ook speciale sprays voor. Deze zorgen ervoor dat de kat deze plek niet snel nog een keer gaat gebruiken. en in zijn oude patroon gaat vallen. Ook kan je daarna op deze plek iets neerleggen waar katten niet van houden zoals bv mottenballen of witte peper.

Mocht je het idee hebben dat je kat om een andere reden niet meer op de kattenbak gaat of dat je kat behalve op de bak zijn behoefte ook elders in huis doet? Trek dan toch even aan de bel en breng een bezoekje aan de dierenarts. Hier kunnen ze dan uitsluiten of het eventueel te maken heeft met andere ziektebeelden.

Lees ook:

Kies de juiste borstel voor mijn kat

Dingen om na te denken bij de aanschaf van een kat

Zo houdt u uw kat fit!