Blog-Banner-Huisdiersuper_vachtverzorging

De vachtverzorging van je hond

Een glanzende hondenvacht ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook een teken van de algehele gezondheid en het welzijn van je geliefde viervoeter. Om de vacht van je hond goed te verzorgen, is het wel van belang om de juiste producten in huis te halen. Denk bijvoorbeeld aan een hondenshampoo, hondenborstel, hondenkam en een hondentondeuse. Ben jij benieuwd hoe je de vacht van je hond het beste kunt verzorgen? En hoe je omgaat met veelvoorkomende vachtproblemen? In deze blog lees je alles wat je moet weten over de vachtverzorging van je hond!

Je hond wassen

Af en toe is het nodig om de hondenvacht te wassen. Dat hoeft echt niet om de haverklap, want dan tast je de natuurlijke beschermlaag van de huid aan. Je merkt meestal vanzelf wanneer het nodig is. Bijvoorbeeld als een hondenvacht stinkt of als je vrolijke vriend door de modder of andere viezigheid heeft gerold. Is je hond toe aan een bad, kies dan voor een milde hondenshampoo. Voor jonge honden bestaat er speciale puppyshampoo. Heeft je hond bijzondere behoeften vanwege klitten of een droge vacht? Gebruik dan de anti-klit shampoo of de jojoba-olie shampoo van Kerbl. Voor een eenvoudige en grondige reiniging gebruik je bij het wassen van de hondenvacht een handige poetshandschoen. Eventueel kun je tussen de wasbeurten door kiezen voor een droogshampoo speciaal voor honden.

Je hond borstelen

Je hond regelmatig borstelen is van belang om klitten, vervilting en vervuiling te voorkomen. Het helpt ook om de band tussen jou en je viervoeter te versterken. Maar, net als bij wassen geldt: te veel borstelen is niet goed. De ene hond wordt graag geborsteld, terwijl je bij de andere hond wat meer moeite moet doen. Het beste kun je je hond eerst aan het borstelen laten wennen. Dit doe je door hem de borstel te laten zien, aan de borstel te laten ruiken en er vervolgens een paar keer zachtjes mee over zijn rug te gaan. Als hij dit toelaat, helpt het om hem hiervoor te belonen. Blijft je hond tegenstribbelen? Dan helpt het soms om een kalmerend aroma voor honden in te zetten, zoals Beaphar No Stress spray. Dit product kun je op de borstel sprayen voordat je je hond gaat borstelen. Gebruik een zachte kunststof borstel, een handschoenborstel of een hondenborstel die speciaal voor jouw hondenras is gemaakt, zoals een poedelborstel. Bij vilt of klitten in de vacht kun je gebruik maken van een klittenkam of ontviltingskam.

Je hond trimmen

Voor sommige rassen is regelmatig trimmen met een tondeuse of trimmer essentieel om klitten te voorkomen en de vacht in goede conditie te houden. Gebruik hiervoor altijd een speciale hondentondeuse. Deze tondeuses zijn namelijk krachtiger en helemaal afgestemd op het dikkere hondenhaar. Een goede tondeuse of trimmer is zeker de investering waard. Zijn de messen van het apparaat bot? Bij ons kun je ook terecht voor goede vervangende snijmessen voor diverse modellen. Zo hoef je geen nieuw apparaat te kopen! Ga daarnaast voor een langere levensduur van je tondeuse of trimmer door regelmatig reinigingsspray en tondeuse-olie te gebruiken.

Teken en vlooien bij je hond bestrijden

Het bestrijden van teken en vlooien bij je hond mag natuurlijk niet over het hoofd gezien worden. Voorkomen is beter dan genezen, dus is het een goed idee om preventiemiddelen te gebruiken. Ter preventie en bestrijding van vlooien kun je denken aan vlooiendruppels of een vlooienband. Wil je naast vlooien tegelijkertijd teken voorkomen? Dan kun je een handige vlooien- en tekenband gebruiken. Deze beschermt meerdere maanden lang tegen teken en vlooien. Vind je toch een teek in de vacht van je hond? Verwijder deze dan voorzichtig met een speciale tekentang en houd in de gaten of de gebeten plek niet gaat ontsteken. Lees hier meer tips over het verwijderen van een teek.

Voeding en hydratatie

Een glanzende vacht begint van binnenuit. Zorg ervoor dat je hond goed hondenvoer krijgt dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen. Zorg daarnaast voor een optimale hydratatie door je hond voldoende water aan te bieden. Dit helpt niet alleen bij het behouden van een gezonde vacht, maar ook bij het bevorderen van een goede algehele gezondheid.

Regelmatig bezoek aan de dierenarts

Laat je hond regelmatig controleren door een dierenarts. Een professionele mening kan helpen bij het identificeren van eventuele gezondheidsproblemen die van invloed kunnen zijn op de vacht. Tijdige behandeling kan verdere complicaties voorkomen.

Vachtverzorgingsroutine

Nu we de essentiële stappen van vachtverzorging behandeld hebben, is het tijd om een routine op te stellen die past bij de behoeften van je hond. Bij deze een voorbeeld van een mogelijke routine:

  • Wekelijkse borstelsessie: reserveer een specifiek tijdstip per week voor het borstelen van je hond. Dit is tevens een ideaal ontspanmoment om de band tussen jou en je hond te versterken.
  • Maandelijks bad: plan een maandelijkse wasbeurt, tenzij je hond zich eerder vies maakt. Gebruik een milde hondenshampoo en zorg ervoor dat je de vacht grondig uitspoelt.
  • Tweemaandelijkse trimbeurt: afhankelijk van het vachttype van je hond, trim je de vacht elke twee maanden met een hondentondeuse. Zorg ervoor dat de tondeuse schoon en scherp is.
  • Doorlopende controle op parasieten: controleer regelmatig op teken en vlooien. Gebruik preventieve producten zoals vlooiendruppels en tekenbanden volgens de aanbevelingen van je dierenarts.
  • Gezond dieet en hydratatie: bied je hond kwalitatief hondenvoer en voldoende water aan om een gezonde vacht van binnenuit te bevorderen.
  • Regelmatig dierenartsbezoek: bezoek de dierenarts volgens het aanbevolen schema voor controles en vaccinaties.

Het belang van vachtverzorging voor de algehele gezondheid van je hond

Vachtverzorging is niet alleen gericht op het uiterlijk van je hond, maar heeft ook aanzienlijke voordelen voor de algehele gezondheid. Door regelmatig te borstelen, wordt de doorbloeding gestimuleerd en worden de natuurlijke huidoliën beter verdeeld. Dit helpt bij het voorkomen van huidproblemen en bevordert een gezonde vachtgroei. Daarnaast kun je tijdens het verzorgen van de vacht ook eventuele gezondheidsproblemen signaleren die anders onopgemerkt zouden blijven.

Tot slot

Een goede vachtverzorging is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van je hond. Door het volgen van een consistente en doordachte vachtverzorgingsroutine kun je niet alleen genieten van de schoonheid van een glanzende vacht, maar ook bijdragen aan de algemene gezondheid van je trouwe vriend. Onthoud dat elke hond uniek is, dus pas je verzorgingsroutine aan op basis van het vachttype, de levensstijl en de individuele behoeften van je hond.

Delen met anderen?   

 

Wil je nog meer lezen over honden? Bekijk dan ook eens onderstaande blogs:

Blog: Puppy checklist
Blog: Welke maat bench voor welke hond?
Blog: Gebitsverzorging van je huisdier
Blog: Vlooien bij je hond

Liever direct naar ons aanbod voor honden? Hieronder vind je een selectie van de meest populaire categorieën.

Sale -14%
Seresto Teken-en Vlooienband grote hond
Seresto Teken-en Vlooienband Grote Hond
Vanaf 8 kg
direct leverbaar

43,95  37,95 
Sale -30%
Magische Hondenborstel | Magic Brush
Magic Brush
Afmeting: 16,5x6,5x3cm
Uitverkocht

7,19  5,03 
Sale -30%
Tekentang Smartick
Tekentang Smartick
Lengte: 7cm
direct leverbaar

1,89  1,32 
Sale -30%
Hondenborstel met verstelbare handriem
Hondenborstel Met Verstelbare Handriem
Afmeting: 13x8cm
Uitverkocht

4,99  3,49