Vlooien-bij-katten

Help! Mijn kat heeft vlooien

Wat zijn vlooien? Hoe loopt jouw kat dit op en het belangrijkste hoe kom je er weer vanaf? Lees er alles over in deze blog!

Is je kat ineens veel aan het krabben of bijten? Dan kan het goed zijn dat hij last heeft van vlooien. Deze kleine bruinzwarte beestjes voeden zich met het bloed van je kat en kunnen voor een hoop ongemakken zorgen voor je huisdier en in huis. 

Wat is een vlo?

Een vlo is een bloedzuigende parasiet die zowel bij mens als dier kan voorkomen. De meest voorkomende vlo in Nederland is de kattenvlo die je niet alleen bij katten maar ook bij honden of mensen kunt aantreffen. Een vlo is tussen de 1 en 3 mm groot en is te herkennen aan zijn kleine kop, groot lijf en lange poten. Met deze lange achterpoten kunnen ze wel 1 meter ver springen.

 

Wat is een Vlo?
Wat is een vlo?

De levenscyclus van vlooien

Om vlooien te kunnen bestrijden is het allereerst belangrijk om te weten wat de levenscyclus is van een vlo. Deze levenscyclus bestaat uit vier delen:

  1. Het eitje: De eitjes van een vlo zijn wit en ovaal en worden door de vrouwtjes op de vacht gelegd en rollen uiteindelijk op de grond. Na 2 tot 4 dagen komen de eitjes uit en heb je larven.
  2. De Larven: Een larf is slechts een enkele millimeter lang en heeft de dikte van een haar. Zij zullen zich snel gaan verstoppen op donkere plekjes in kieren en naden. Een larf blijft in leven door het eten van onder ander uitwerpselen van volwassen vlooien. Na 2 tot 3 weken verpoppen de larven zich.
  3. De Poppen: Poppen kunnen wel 1 jaar in leven blijven en zijn zeer sterk. Ze zijn bestand tegen vele invloeden van buitenaf. Een pop komt uit door trillingen waardoor je de volwassen vlo krijgt. Onder voor een pop gunstige omstandigheden kan de pop binnen 5 tot 7 dagen uitgroeien tot een vlo.
  4. De volwassen vlo: De volwassen vlo is afgeplat en kan zeer goed springen. Binnen 24 tot 48 uur gaat een volwassen vlo zich al voeden met bloed bij een gastheer. Een vrouwtje kan na het zuigen van bloed al eitjes leggen en is dan 10 tot 14 dagen vruchtbaar. In deze tijd kan ze 10 tot 20 eitjes per dag leggen!

Levenscyclus van de vlo

Hoe merk je een vlooienbesmetting op?

Bij dieren veroorzaakt de vlo jeuk, haaruitval, huidirritaties gevolgd door huidontstekingen en zeer dikwijls allergie tegenover vlooienbeten. Een vlooienbeet doet pijn en je kat zal hier dan ook zeker op reageren op het moment dat hij gebeten wordt. Bovendien kunnen vlooien ook bepaalde lintwormen overdragen. Als je kat een vlo binnenkrijgt die besmet is, kan daar een volwassen lintworm uit ontstaan. Merk je een van de bovenstaande verschijnselen op, controleer je kat dan direct. Dit kan je doen door tegen de haren in de strijken met je hand of een speciale vlooienkam.

Als er vlooien zijn dan zal je ze zien zitten op de huid. Het kan zijn dat de vlooien niet altijd zichtbaar zijn omdat ze te snel weg kruipen of omdat de vacht van je kat erg dik is. Je kunt ook altijd controleren op vlooien door te zoeken naar de uitwerpselen. Dit zijn kleine zwarte korreltjes die je voornamelijk vindt bij de liezen of schouders van je kat. Wanneer je deze korrels op een keukenpapier legt en een beetje nat maakt is de kans groot dat het plekje rood kleurt. Wordt het rood? Dan heeft je kat last van vlooien. Wanneer je vlooien hebt geconstateerd is het belangrijk om deze zo spoedig mogelijk te bestrijden. Vlooien en wormen gaan echter heel goed samen en het is daarom ook verstandig om na de vlooienbehandeling je kat te ontwormen.

vlooien bij de kat
Vlooien bij de kat

Bestrijden én voorkomen van vlooien

Wanneer je kat vlooien heeft is het belangrijk om zo snel mogelijk het dier en de omgeving te behandelen. Je kat kun je behandelen met verschillende middelen zoals druppels, vlooienband, tabletten en shampoo. Voor de omgeving zijn er speciale sprays en tips om zo snel mogelijk van de vlooien, larven en eitjes in huis af te komen. De meeste vlooienmiddelen zijn ook preventief te gebruiken om ervoor te zorgen dat je kat niet zomaar meer vlooien zal krijgen. In onderstaand overzicht vind je de verschillende middelen en hun werking.

 

Werkwijze

Werkingsduur

Toedieningswijze

Preventie

Bestrijding

Product

Vlooiendruppels

Doodt vlooien en larven op je kat

+/- 4 weken

Pipet leegknijpen tussen de schouderbladen

x

x

Vlooien- en tekenband

Doodt vlooien en larven op je kat

6-8 maanden

Verstelbare halsband die permanent om gehouden moet worden

x

 

Vlooienshampoo

Doodt vlooien die op dat moment aanwezig zijn op je kat

2 minuten laten inwerken

Over de gehele vacht aanbrengen nadat deze is natgemaakt, laten intrekken en daarna goed uitspoelen

 

x

Omgevingsspray

Doodt vlooien en larven in de omgeving zodra deze in contact komen met het middel

4-6 weken na moment van aanbrengen

Spuiten op een afstand van 20 cm op de plekken waar je kat ligt en de kieren waar de larven in kunnen kruipen

 

x

Vlo kill tabletten 

Doodt aanwezige vlooien op je kat binnen 6 uur (mag in combinatie met andere middelen)

Werkt al na 15 minuten na toediening. Uitgewerkt na 24 uur.

Tablet indien nodig oraal toedienen of mengen door het voer

 

x

 

Vlooientablet dierenarts

Doodt vlooien wanneer deze bijten

12 weken

Smakelijke kauwtablet in zijn geheel oraal toedienen

x

x

 

Behandelen van de omgeving

De omgevingsspray is een effectief middel om te gebruiken ter bestrijding van de parasiet in je huis. Toch zijn er nog enkele andere tips die kunnen helpen bij het verdelgen van deze hardnekkige beestjes, denk hierbij aan:

  • Stofzuigen: met de stofzuiger kun je het gehele huis grondig stofzuigen. Hierdoor kun je al een hoop eitjes en larven opzuigen die zich verstoppen in de meubels en kieren van de plinten. Probeer hierbij alle plekken waar de kat komt goed mee te nemen.
  • Niet dweilen: vlooien zijn dol op vochtige plekken en het kan dus helpen wanneer je even niet dweilt. Wil je toch de vloer dweilen vermijd dan contact met kieren en spleten in de vloer of maak een sopje van azijn, hier kunnen vlooien slecht tegen.
  • Wassen: door je kussens en hoezen te wassen op 50 of 60 graden zullen eitjes en larven worden gedood die zich op deze plekken bevinden. Kun je de kussens niet wassen, dan kan je deze altijd nog vacuüm verpakken zodat er een gebrek aan zuurstof ontstaat.

Wanneer je de omgeving goed schoon houdt en behandelt waar kan, zul je een vlooienplaag kunnen voorkomen. Ontstaat er toch een vlooienplaag dan adviseren we altijd om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.

Belangrijk

Gebruik nooit een vlooienmiddel van de hond voor je kat. De meeste vlooienmiddelen voor de hond bevatten Permethrin. Deze stof is onschadelijk voor de hond, maar kan dodelijk zijn voor je kat. Gebruik altijd een vlooienmiddel waar duidelijk op vermeld staat dat deze voor de kat bedoeld is.

Tot slot

Met het juiste behandelplan kun je gemakkelijk vlooien bestrijden en voorkomen als je maar snel handelt. Geef je kat preventief de juiste behandeling naar keuze en zorg dat deze tijdig wordt herhaald om besmetting te voorkomen. Zo houd je de hardnekkige beestjes gemakkelijk buiten de deur.

Delen met anderen?  

Deze blogs zijn ook interessant voor jou!

- Een teek bij je huisdier, wat nu?

Sale -25%
wishlist
Bayer Bolfo Gold 40 - 2 Pipetten
Bayer Bolfo Gold 40 - 2 Pipetten
Katten tot 4 kg
Uitverkocht

13,99  10,49 
Sale -25%
wishlist
Seresto Teken-en Vlooienband voor katten
Seresto Teken-en Vlooienband Voor Katten
Tot 8 kg
Uitverkocht

35,95  26,96 
Sale -25%
wishlist
Beaphar Vlooienband Kat
Beaphar Vlooienband Kat
Meerdere kleuren
Uitverkocht

8,49  6,37