Wat is een vlo en wat kan ik er tegen doen?
Vaak hoor je om je heen dat mensen of dieren last hebben van vlooien. Maar wat is een vlo nou eigenlijk? En wat kan je er aan doen als je hond of kat er last van krijgt? En is het ook te voorkomen?
Wat is een vlo?
De vlo is een uitwendige bloedzuigende parasiet die voor veel overlast kan zorgen bij zowel mens als dier. De meeste vlooien zijn 1 tot 3mm groot en hebben zeer krachtige springpoten. Zodra de vlo een hond of kat gevonden heeft, plant zij zich met een enorme snelheid voort, waardoor heel de omgeving in een mum van tijd besmet kan worden. De vlo heeft bloed nodig om te overleven en om zich te kunnen voortplanten. Niet alleen onze huisdieren maar ook de mens kan het slachtoffer worden van deze bloeddorstige parasiet.
De levenscyclus
Om vlooien te kunnen bestrijden is het allereerst belangrijk om te weten wat de levenscyclus is van een vlo. Deze levenscyclus bestaat uit vier delen:
- Het eitje: De eitjes van een vlo zijn wit en ovaal en worden door de vrouwtjes op de vacht gelegd en rollen uiteindelijk op de grond. Na 2 tot 4 dagen komen de eitjes uit en heb je larven.
- De Larven: Een larf is slechts een enkele millimeter lang en heeft de dikte van een haar. Zij zullen zich snel gaan verstoppen op donkere plekjes in kieren en naden. Een larf blijft in leven door het eten van onder ander uitwerpselen van volwassen vlooien. Na 2 tot 3 weken verpoppen de larven zich.
- De Poppen: Poppen kunnen wel 1 jaar in leven blijven en zijn zeer sterk. Ze zijn bestand tegen vele invloeden van buitenaf. Een pop komt uit door trillingen waardoor je de volwassen vlo krijgt. Onder voor een pop gunstige omstandigheden kan de pop binnen 5 tot 7 dagen uitgroeien tot een vlo.
- De volwassen vlo: De volwassen vlo is afgeplat et kan zeer goed springen. Binnen 24 tot 48 uur gaat een volwassen vlo zich al voeden met bloed bij een gastheer. Een vrouwtje kan na het zuigen van bloed al eitjes leggen en is dan 10 tot 14 dagen vruchtbaar. In deze tijd kan ze 10 tot 20 eitjes per dag leggen!
Welke vlooien zijn er in Nederland?
In Nederland is de kattenvlo ook wel Ctenocephalides felis genoemd de meest voorkomende soort. Je zou denken dat deze vlo zich alleen richt op katten maar deze vlo komt ook vaak bij honden en mensen voor. Zowel de hondenvlo als de mensenvlo komen zelden voor in Nederland.
Hoe merken we een vlooienbesmetting op?
Bij dieren veroorzaakt de vlo jeuk, haaruitval, huidkwetsuren gevolgd door huidontstekingen en zeer dikwijls allergie tegenover vlooienbeten. Een vlooienbeet doet pijn en je hond of kat zal hier dan ook zeker op reageren op het moment dat hij gebeten wordt. Bovendien kunnen vlooien ook bepaalde lintwormen overdragen. Als je hond of kat een vlo binnenkrijgen die besmet is kan daar en volwassen lintworm uit ontstaan. Merk je een van de bovenstaande verschijnselen op controleer je hond of kat dan direct. Dit kan je doen door tegen de haren in de strijken met je hand of een speciale vlooienkam. Als er vlooien zijn dan zal je ze zien zitten op de huid.
Wat kunnen we tegen vlooien doen?
Heeft je hond of kat last van vlooien dan moet je hem direct behandelen met de daarvoor geschikte vlooienmiddelen. Naast de hond of kat dien je ook de omgeving aan te pakken. Ook hier heb je speciale sprays voor. Dit moet je doen omdat zich ook larven en eitjes in de woonomgeving van je huisdier bevinden. Als je dit niet tegelijk aanpakt wordt het zeer lastig de vlooien de baas te blijven.
Voorkomen is beter dan genezen
Uiteraard kan je je hond of kat ook preventief behandelen met vlooienmiddelen. Dit wordt vaak dan ook ten strengste aangeraden. Hiermee voorkom je een hoop ellende. Er zijn tal van vlooienmiddelen op de markt. Lees je goed en vraag om advies om te kijken welk middel het beste bij je huisdier en je omgeving past.