Hondenblog De Huisdiersuper

Wat zijn de ziektetekens van de ziekte van Lyme bij de hond?

De ziekte van Lyme is een veelbesproken ziekte onder de hondenliefhebbers. De ziekte wordt veroorzaakt na de besmetting met de Borrelia bacterie. Deze bacterie kan worden overgedragen via een tekenbeet. Daar honden normaliter met regelmaat last kunnen hebben van teken ligt deze ziekte altijd op de loer. Je weet namelijk niet of de teek die zich vastbijt besmet is met deze bacterie. Je dient daarom ook altijd goede voorzorgsmaatregelen te treffen en je hond met regelmaat te controleren. Voorkomen is beter dan genezen!

Het overdragen van de bacterie

Zoals hierboven al aangegeven wordt de ziekte overgedragen door een besmette teek, de Ixodes ricinus teek. Uit onderzoek is gebleken dat tussen de 20% en 40% van de Nederlandse Ixodes teken besmet zijn met dit virus. Deze teken raken besmet doordat ze bloed zuigen bij een besmet, wild dier. Als de teek is volgezogen dan laat hij zich vallen. Als hij vervolgens op zoek gaat naar een nieuwe gastheer en je hond komt dan net voorbij lopen dan kan hij zich aan de hond vastbijten. Voordat de teek de bacterie kan overbrengen dient hij wel minimaal 24 uur op de gastheer aanwezig te zijn. Dit geeft nogmaals weer aan hoe belangrijk het is teken snel te verwijderen.

Wat zijn de ziektetekens van de ziekte van Lyme bij de hond?

Een hond die geïnfecteerd is heeft vaak last van gewrichtsontstekingen of plotselinge kreupelheid. Daarnaast kunnen de volgende verschijnselen ook voorkomen:

  • Koorts
  • Uitdroging
  • Aantasting van de nieren
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Verminderde eetlust
  • Verminderde energie
  • In een heel enkel geval kan de ziekte zelfs lijden tot de dood.

Na een beet van een besmette teek hoeft je hond niet direct ziek te worden. Hier kunnen zelfs jaren overheen gaan. Bij de mens zie je na een beet van een besmette teek vaak een rode kring. Deze kring wordt bij de meeste besmette honden niet waargenomen. Merk je dus een van de bovenstaande verschijnselen op bij je hond trek dan gelijk aan de bel en ga naar de dierenarts.

Vaststelling van de ziekte

Vertoont je hond 1 van de symptomen ga dan naar de dierenarts. Door middel van klinische beoordelingen en bloedonderzoeken kan de ziekte worden vastgesteld. Echter is het vaststellen hiervan niet makkelijk. De bovenstaande symptomen kunnen namelijk ook bij veel andere ziektebeelden passen. Soms komt ment dan ook tot de conclusie door andere ziekte uit te sluiten.

De behandeling

Is de Ziekte van Lyme vastgesteld bij je hond dan zal je direct moeten beginnen met een antibiotica. De meeste honden reageren hier al snel op. Loopt je hond echter al langere tijd onbehandeld rond met de ziekte dan is er wel een kans dat het chronisch blijft. Je hond kan dan kreupel blijven lopen of bijvoorbeeld blijvende nierschade ontwikkelen.

Voorkomen is beter dan genezen

Dit alleswetende is het belangrijk de ziekte preventief tegen te gaan. Dit kan je doen door middel van tekendodende middelen. Er is een ruim aanbod tekendodende middelen op de markt. Je kan het verkrijgen via je dierenarts of via dierenwinkels. De middelen zijn vaak in de vorm van een band of pipetjes. Lees je wel goed in alvorens je deze middelen gebruikt en vraag bijvoorbeeld advies aan mensen met ervaring in je omgeving. Lees ook goed de gebruiksaanwijzing van tevoren door.