Huisdiersuper-blogsectie-kippen-4op1 (1)

Het ideale kippenhok

Na veel wikken en wegen heb je de keus gemaakt voor een bepaald kippenras. Maar welk kippenhok past hier nu het beste bij?

Als Huisdiersuper hanteren wij een richtlijn 1m2 per 3 kippen van normaal formaat (bij kleinere kippenrassen kan dus ook met minder volstaan worden). Dit betreft alleen de ruimte van het nachtverblijf.

Daarnaast hebben ze ook nog extra scharrelruimte nodig. Voor het juiste kippenhok moet je je eerst bedenken of dat je de kippen 24/7 in het hok wil laten lopen of dat ze bijvoorbeeld ook los in de tuin mogen scharrelen. Kies je voor het eerste dan kan je het beste een kippenhok met ren aanschaffen. Hierbij zit de ren namelijk al vast aan het kippenhok en ben je dus in een keer klaar. Kies je voor het laatste kijk dan vooral naar een kippenhok zonder ren zodat ze een zo'n groot mogelijk nachtverblijf hebben.

Kippenhok met ren

Het voordeel van een kippenhok met aangebouwde ren is dat de kippen ten alle tijden tegen roofdieren beschermt worden. Je kan met een gerust hart van huis. Ook hoef je niet bang te zijn dat ze ontsnappen of de weg oplopen. Een ander voordeel kan ook zijn dat je tuin niet wordt aangetast. Wel moet je er rekening mee houden dat een kippenhok met ren vaak wel wat groter is en je hier dus wel de ruimte voor moet hebben.

Ook zijn er mensen die kiezen voor een kippenhok met ren maar daar nog een extra kippenren aan bouwen. Dat is natuurlijk helemaal perfect. Zo hebben ze nog meer ruimte maar kan je ze af en toe ook zonder problemen veilig in het kippenhok zetten zonder dat de leefruimte te beperkt wordt.

Kippenhok zonder ren

Ben je van plan de kippen los in je tuin te laten lopen of zelf een hele grote kippenren te bouwen dan kun je ook volstaan met alleen een kippenhok zonder ren. De scharrelruimte krijgen ze dan namelijk al in hun vrije uitloop. Dit klinkt natuurlijk allemaal wel heel fijn voor de kippen maar naast het voordeel van heel veel ruimte zijn er ook wat nadelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan roofdieren die makkelijker bij de kippen kunnen komen, je tuin die wellicht lichtelijk omgeploegd wordt of de poep die ze achterlaten.

Ook zijn er genoeg kippenrassen die kunnen vliegen. Hier moet je de omheining dan wel goed op aanpassen of je kan de kippen laten kortwieken. Het kortwieken van kippen is wel iets wat jaarlijks terugkomt en dus niet eenmalig.

Of je nu kiest voor een kippenhok met ren of zonder ren, het is belangrijk om volgende punten goed in de gaten te houden:

 • Er moet voldoende ventilatie aanwezig zijn
 • Het hok moet beschikken over voldoende lichtinval
 • Reken 1m2 per 3 kippen voor het nachtverblijf.
 • Het kippenhok mag absoluut niet op de tocht staan
 • Zorg voor een rustige, warme en droge plek.
Voldoet het kippenhok niet aan deze eisen dan kunnen de kippen gaan verenpikken of ziek worden.

Voordelige kippenhokken

Als je zo ver bent om een kippenhok aan te schaffen en je gaat je oriënteren op internet dan kom je tal van aanbieders tegen. Maar waar moet je nu op letten bij aankoop van een kippenhok?

Uiteraard wil je geen dief zijn van je eigen portemonnee maar goedkoop kan ook zeker duurkoop zijn. Wij raden dan ook aan de omschrijvingen goed te lezen en niet direct alleen op het plaatje af te gaan. Een mooi kippenhok hoeft namelijk niet per direct een goed kippenhok te zijn. Naast dat het hok groot genoeg moet zijn voor je kippen wil je natuurlijk ook dat je er lang plezier van hebt. Kijk daarom ook goed naar de specificaties en als het mogelijk is bezoek een winkeladres waar je ze met eigen ogen kan zien en vergelijken.

Bij de meeste aanbieders staan duidelijk de afmetingen beschreven. Dit zijn over het algemeen altijd de buitenste afmetingen. Kijk daarom ook goed naar de binnenmaten en het grondoppervlak. Dat is namelijk de ruimte waar je kippen in moeten leven. Naast de juiste afmeting is ook de kwaliteit van het hout en gaaswerk erg van belang. Kies daarom ook geen hok wat is afgewerkt met plaatwerk, of welke bijvoorbeeld niet beschikt over een lade. Dit kan je niet altijd op een plaatje zien dus informeer hier goed naar. Wij hebben de belangrijkste punten bij de aanschaf van een kippenhok even op een rijtje gezet:

 • Zorg voor voldoende leefruimte voor de kippen
 • Belangrijk is dat het kippenhok beschikt over een warm binnenhok
 • Controleer dat het dak stevig en weersbestendig is
 • Minimaal 1 lade voor het schoonmaken
 • Kijk of er voldoende toegangsdeuren zijn zodat je overal makkelijk bij kan
 • Controleer dat er goede sloten gebruikt zijn
 • Zorg dat er voldoende ventilatie aanwezig is
 • Zijn de legstokken half rond aan de bovenkant voor beter zit comfort?
 • Controleer op nette afwerking zonder scherpe delen

Natuurlijk zijn niet alle voordelige hokken per definitie slecht. Soms zijn het uitlopende modellen of acties waardoor kippenhokken gunstig geprijsd zijn. Hier kunt u dan uiteraard van profiteren.

Mocht je in de gelegenheid zijn de kippenhokken in een fysieke winkel te bezichtigen dan raden wij dat zeker aan. Zo weet je precies wat je aanschaft, kan je met eigen ogen de kwaliteit zien, en kun je alles goed met elkaar vergelijken. Wij zien namelijk vaak in onze winkel dat het erg helpt de verschillende modellen naast elkaar te zien zodat je een wel overwogen beslissing kan maken en zeker weet dat je niet teleurgesteld wordt. Ook als je vragen hebt staan onze medewerkers graag voor je klaar!

Klik hier voor onze contactgegevens.

Succes met de aankoop van jouw kippenhok!