Welk kippenras past bij mij?

Geplaatst in Kippen door Het Huisdiersuper Team op 24-05-2017 10:35

Welke kippenras past bij mij

Het houden van kippen is erg populair. Waar men vroeger vaker konijntjes in de tuin had zie je dat mensen tegenwoordig eerder kiezen voor kippen. Zeg nou zelf, het is toch ook hartstikke leuk om ze te zien rondscharrelen in je tuin of je eigen eitjes te kunnen rapen?

Daarbij wordt men ook steeds bewuster met eten vanwege milieu, dierenwelzijn en gezondheidsredenen. Men gaat weer vaker naar boer om vers eten te halen en halen het eten dus weer vaker bij de bron.

Naast dat het natuurlijk erg leuk is om kippen rond te hebben lopen en je eigen eieren te consumeren zijn kippen ook heel leuk voor kinderen. Als je kippen al op jonge leeftijd aanschaft kan je ze heel wat leren. Afhankelijk van het ras bestaan er ook echt knuffelkippen. Deze kippen vinden het fijn om aangehaald te worden en kunnen dus ook erg aanhankelijk zijn.
Door voor kippen te kiezen leer je je kind behalve het omgaan met dieren ook waar bijvoorbeeld eieren nu vandaan komen. Doordat veel eten vaak bewerkt en al in de supermarkt ligt is het voor kinderen heel logisch te denken dat het daar ook vandaan komt. Door middel van kippen kan je ze dus leren dat voedsel dus uit de natuur komt.

Uiteraard is het wel erg belangrijk je eigen af te vragen voor de aanschaf van de kippen of je ze wel de goede huisvesting kan geven in je tuin. Kippen zijn echte scharreldieren en hebben naast een goed kippenhok ook voldoende scharrelruimte nodig. Bepaal dus van tevoren goed welk ras het beste bij jou en jouw gezinssituatie past.

Welk kippenras past bij mijn gezinssituatie?

Er zijn tal van kippenrassen met elk hun eigen unieke kenmerken. Zowel de uiterlijke kenmerken als het karakter kunnen per ras erg verschillen. Ga bij de aanschaf van kippen dan ook niet gelijk af op hoe leuk of schattig ze eruit zien maar verdiep je in de kenmerken.

Vragen die je jezelf kan stellen voor het uitkiezen van een geschikt kippenras kunnen zijn:

  • Wil je bijvoorbeeld alleen sierkippen of wil je ook graag kippen voor de leg?
  • Wil je een groot kippenras of juist krielkippen?
  • Wil je een aaibare kip of mogen ze erg op zichzelf zijn?
  • Een vliegend kippenras of juist niet?
  • Wil je afvalverwerker?

Daarbij moet je de ruimte die je ze kan geven ook goed in het achterhoofd houden. Ook raden wij aan nooit te kiezen voor 1 kip. Over het algemeen raden wij aan 3 kippen te houden in een normale gezinssituatie. Uiteraard kan je dit uitbreiden als je de ruimte hebt. Voor het kippenhok kan je de richtlijn aanhouden van een oppervlakte van 1m2 per 3 kippen van normaal formaat. Deze ruimte is puur voor het binnenverblijf en staat dus los van de ren.

Keuze gemaakt? Vergeet dan niet je ook goed te laten informeren over de huisvesting en het houden van kippen. Enkele artikelen die hierbij kunnen helpen zijn:

- Wat eet een kip?
Welke kippenren is het meest geschikt?
- Het ideale kippenhok?

 

« Terug naar overzicht