Welk kippenras past bij mij?

Welk kippenras past bij mij?

Lastig he? Er zijn behoorlijk wat kippenrassen, maar welke past bij jou? Check snel de bekendste in deze blog!

Bij het kiezen welk kippenras je graag wilt moet je natuurlijk rekening houden met de ruimte die je ze kunt bieden. Heb je veel plek en kun je dus een groot kippenhok neerzetten in je tuin, of heb je juist niet zo veel plek en ga je krielkipjes houden? Waar ook rekening mee gehouden moet worden is eventuele kinderen. Niet alle kippenrassen zijn namelijk een goede match met kinderen. Kippen zijn echte gezelschapsdieren en dienen altijd in (kleine) groepjes gehouden te worden, nooit alleen. Hieronder gaan we een aantal rassen uitlichten.

De Brahma

Van oorsprong is de Brahma een vlees kip en hij behoort daarmee dus ook tot de grotere en zwaardere kippenrassen. Sinds eind jaren 1800 is er ook een krielvariant gefokt. De Brahma heeft veel dons en veren en ook de poten van deze kippen hebben veren. Een volwassen Brahma haan weegt tussen de 4 en 5 kilo, voor de krielvariant is dit ongeveer 1,5 kilo. De Brahma hen weegt ongeveer 3 tot 4 kilo en de kriel ongeveer 1,2 kilo. De hen legt tussen de 150 en 200 eieren per jaar. Ze kunnen gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar oud worden. De Brahma heeft een rustig en vriendelijke karakter en is daarmee zeer geschikt voor beginners. Ze zijn goed van vertrouwen en dus makkelijk tam te maken. Het zijn wel echte gezelschapsdieren, dus houdt er altijd meerdere. Omdat de Brahma van oorsprong een vleeskip is hebben ze altijd honger en ze worden ook makkelijk te dik, houdt hier rekening mee met voeren. Uiteraard heb je voor de “normale” Brahma een groter kippenhok nodig dan voor de krielvariant. De Brahma is er in heel veel kleurvarianten.

De Barnevelder

De naam van deze kip doet al vermoeden waar dit oer-Hollandse ras is ontstaan, in Barneveld. Dit grotere kippenras wordt gefokt voor zowel vlees als eieren. De haan heeft een gewicht van ongeveer 3,5 kilo en de hen weegt ongeveer 2,5 tot 3 kilo. Ook bij de Barnevelders kennen we inmiddels een krielvariant. Het gewicht van de krielhaan is ruim een kilo en de krielhen weegt net iets minder. De hen legt zo’n 180 eieren per jaar welke opvallend donkerbruin van kleur zijn. Ze  worden gemiddeld tussen de 4-10 jaar oud. Ook Barnevelders zijn rustige, vriendelijke dieren maar wel erg actief en levendig en hebben dus wel degelijk wat ruimte nodig. Een groot kippenhok is hiervoor dan ook zeker aan te raden voor de standaard variant. Ook de krielkipjes hebben net wat meer ruimte nodig dan de gemiddelde krielkip omdat ze zo actief en levendig zijn. Ook de Barnevelder heb je in heel veel kleurvarianten, maar ze staan vooral bekend om hun dubbelgezoomde kleur. Een nadeel van dit ras is dat ze erg gevoelig zijn voor Marekse verlamming, veel fokkers zullen de kuikens hier tegen inenten.

Het Zijdehoen

Dit ras staat bekend om hun hyperpigmentatie en het feit dat ze geen veren hebben maar meer een soort van wollige, zijdezachte vacht. Daarnaast hebben deze kippen 5 tenen in plaats van de gebruikelijke 4. De huid van het Zijdehoen is zwart-paarsig en ook het vlees, de botten en het bloed van deze kippen zijn zwart-paars van kleur. De oorlellen van deze kippen zijn felblauw van kleur, nog een opvallend detail! Deze kippen staan bekend om hun broedkwaliteiten en ze worden dan ook vaak gebruikt om allerlei eieren van allerlei vogels uit te broeden. Door hun vacht kunnen ze erg goed tegen de kou en minder goed tegen extreme warmte. Het zijdehoen is een rustige, lieve kip die erg aanhankelijk is en dus ook zeer geschikt voor kinderen. De volwassen haan weegt ongeveer 1,5 tot 2 kilo en de hen 1,4 tot 1,8 kilo. Ook van dit ras bestaat een krielvariant die zijn nog eens de helft kleiner dan de “grote” variant. Zijdehoenders kunnen niet vliegen omdat zij geen veerstructuur in hun vacht hebben. Omdat dit relatief kleine kippen zijn, zeker de krielvariant, hebben ze geen heel groot kippenhok nodig. Ze worden gemiddeld 6-8 jaar oud.

De Leghorn

De Leghorn is een legkip bij uitstek. Deze kippen werden vroeger gebruikt als productiekip vanwege hun geweldige legkracht. Ze zijn te herkennen aan hun gele poten en witte oorlellen. Ze hebben grote vleugels en kunnen dus ook erg goed vliegen. Opvallend is dat de kam bij de hen omvalt naar één kant. In de winter moeten de kam van zowel de haan als de hen ingesmeerd worden met vaseline om bevriezing te voorkomen. De volwassen haan weegt 2,5 tot 3,5 kilo en de hen 2,1 tot 2,7 kilo. Ook bij dit ras bestaat er een krielvariant. Hierbij weegt de haan ongeveer 700-800 gram en de hen 600-700 gram. Een hen legt gemiddeld 300-350 eieren per jaar! Ze worden zo'n 6 - 8 jaar oud. De Leghorn is een zeer actief kippenras en is niet makkelijk tam te maken. Dit maakt ze minder geschikt voor gezinnen met kinderen. Omdat dit ras zo actief en vitaal is hebben zij flink wat ruimte nodig. Uiteraard kan je met veel geduld en een rustige benadering wel degelijk een band opbouwen met deze kippen en zijn het gezellige dieren niet snel bang zijn.

De leghorn
Leghorn

De Orpington

Dit ras is vooral bekend al sierkip, maar ze leggen ook uitstekend eieren, ongeveer tussen de 150 en 200 per jaar. De Orpington is een grote kip, hierdoor kunnen de eieren bezwijken onder het gewicht van de hen. Een volwassen haan weegt ongeveer 4 kilo en een hen ongeveer 3,5 kilo. Voor de krielvariant geldt dat de haan maximaal 1,5 kilo weegt en de hen 1-1,2 kilo. De hennen hebben een sterkte neiging tot broeds worden en zijn dan ook geweldige moeders. Ze worden gemiddeld 3 - 8 jaar oud. De Oprington is wel een kip die heel graag vrij rondscharrelt en ze hebben dan ook veel bewegingsvrijheid nodig. Ze moeten ook veel bewegen om fit te blijven, want ze worden erg snel te dik. De omheining hoeft voor deze kippen niet heel hoog te zijn, want het zijn niet zulke goede vliegers, zeker de “normale” variant is daarvoor echt te zwaar. Verder zijn het hele rustige, lieve kippen en erg makkelijk in de omgang. Ze zijn makkelijk tam te krijgen en graag in de buurt van mensen. Sommigen zitten zelfs graag op schoot! Hierom zijn ze dan ook erg geschikt voor gezinnen met kinderen. De Orpington is verkrijgbaar in een aantal kleurvarianten.

De Wyandotte

De Wyandotte is een erg populair kippenras. Het is geen veeleisende kip, waardoor deze ook makkelijk te houden is voor beginners. Ze staan bekend om hun vriendelijke karakter en hun vele (25!) erkende kleurslagen. Door hun karakter zijn ze ook erg geschikt voor mensen met kinderen, de kippen zijn niet schuw en zijn makkelijk handtam te maken. Een volwassen haan weegt ongeveer 4 kilo en een hen ongeveer 3 kilo. Voor de krielvariant geldt dat de haan ongeveer 1-1,2 kilo weegt en de hennetjes 0,8-1 kilo. Ze worden gemiddeld zo'n 6 á 7 jaar oud. De Wyandotte kan redelijk goed vliegen maar zullen waarschijnlijk enkel bij gevaar proberen te vluchten. Deze kippen passen zich gemakkelijk aan, aan allerlei omstandigheden en kunnen goed tegen de kou.

Wyandotte