Welke ondergrond gebruik je voor jouw konijnenhok?

Welke ondergrond gebruik je voor jouw konijnenhok?

Weet jij welke bodembedekker je het beste kan gebruiken voor jouw hok? Lees er alles over in deze blog!

Een goede ondergrond is erg belangrijk voor je konijnen, maar wat is nu eigenlijk een goede bodembedekker? Om te weten of je een geschikte bodembedekking hebt is het als eerste belangrijk om te weten waarvoor je hem wilt gebruiken. Moet het de ontlasting opvangen, dient het als zachte ondergrond of moet het juist extra warmte geven? Er zijn allerlei factoren die meespelen bij het kiezen van de juiste ondergrond en om je een handje om weg te helpen zullen we de meest voorkomende soorten even toelichten.

Waarom gebruik je bodembedekking?

De voornaamste reden dat je een bodembedekker gebruikt is voor het absorberen van vocht en het verminderen van nare geurtjes. Verder biedt het ook comfort voor je konijnen en het maakt het schoonmaken van het hok een stuk gemakkelijker. De pootjes van een konijn zijn vrij gevoelig en een goede bodembedekker zal er voor zorgen dat ze minder snel last krijgen van zere hakjes. De juiste bodembedekking zal dus een hoop voordelen met zich meebrengen.

Op welke plekken is een bodembedekking nodig?

Er zijn verschillende plekken waar je een bodembedekker kunt gebruiken. Wanneer je konijnen zindelijk zijn is het handig om gebruik te maken van een toiletje. Een toiletje is makkelijk schoon te maken en beschermt ook het eventuele houtwerk van het hok tegen de urine. Voor een toilet is het belangrijk om een bedekking te kiezen die goed absorbeert en nare luchtjes maskeert. Als de konijnen zindelijk zijn zal de rest van het hok of de kooi hierdoor minder snel vies worden. Omdat het toiletje specifiek voor de ontlasting is kan er voor de rest van het verblijf gekozen worden voor een andere bodembedekker met andere eigenschappen. Een bodembedekking die wat extra comfort biedt en bijvoorbeeld stofvrij is zou een geschikte optie zijn. Wanneer je konijnen buiten in een hok zitten kan het in de winter soms wat koud zijn. Om ze wat extra warmte te bieden kan je een isolerende bodembedekker toevoegen aan de bodem die je normaal zou gebruiken. Lees hier ook meer over in onze blog 'Is een konijnenhok warm genoeg in de winter?'

Soorten bodembedekking op een rijtje

Zoals eerder gezegd zijn er een hoop verschillende bodembedekkers, zowel bekend als minder bekend. Iedere soort heeft zijn eigen voor en nadelen en kan voor verschillende doeleinde worden gebruikt. 

Stro

Stro is een erg bekende bodembedekker en wordt ook nog vaak gebruikt. Het is een effectief product wat vooral in de winter extra warmte kan leveren aan de konijnen wanneer het koud wordt. Stro is echter op zichzelf niet te gebruiken als bodembedekker en dient altijd in combinatie met een ander product te worden gebruikt. De reden hiervan is dat stro geen absorberende functie heeft en vrij hard aanvoelt voor de konijnen. Het zal dus geen urine kunnen opvangen en het biedt ook geen extra comfort, wel is het zeer geschikt als isolatie.

Hooi

De vuistregel luidt ‘hooi is om te happen en stro om op te stappen’.Hooi is dus eigenlijk geen echte bodembedekker. Toch kan het in sommige gevallen een zeer geschikt alternatief zijn. Hooi is namelijk een stuk zachter dan stro en kan hierdoor goed gebruikt worden voor konijnen met zere of gevoelige pootjes. Echter kan hooi beter gebruikt worden in combinatie met een andere bodembedekker omdat deze nagenoeg geen vocht absorbeert.

Houtvezel/zaagsel

In de volksmond wordt het meestal zaagsel genoemd maar in de meeste gevallen wordt er houtvezel bedoeld. Dit zijn kleine dunne houtsnippers die vooral veel gebruikt worden in toiletjes als absorberende bodem. Het is een erg bekend product wat laag in prijs is en op veel plekken gehaald kan worden. Het is echter niet het meest ideale product en er zijn tegenwoordig een hoop alternatieven welke meer geschikt zijn. Houtvezel bevat namelijk veel stof en kan hierdoor problemen veroorzaken in de luchtwegen van de konijnen. Wanneer je zelf ook gevoelig bent voor stof kan je snel last hebben van irritaties bij het schoonmaken van de kooi op het moment dat je houtvezel gebruikt. Houtvezel absorbeert goed maar plakt wel snel aan elkaar wanneer het nat is, dit kan soms wat vervelend zijn bij het schoonmaken.

Stro/houtkorrel

Deze korrels zijn gemaakt van geperst stro of hout en worden al veel gebruikt voor paardenstallen en als kattenbakvulling. De korrels nemen goed vocht op en er komt weinig geur vanaf. De korrels zijn zuinig in gebruik en zijn zowel in het toilet als voor de gehele bodem te gebruiken. De korrels zijn echter wel vrij hard en kunnen voor sommige konijnen wat onprettig aanvoelen. Bij voorkeur kun je de korrels dan ook beter gebruiken als onderlaag in combinatie met een zachte bovenlaag. Deze korrels worden dan ook zeker afgeraden bij konijnen met zere hakjes.

Beukensnippers

Beukensnippers zijn beschikbaar in verschillende maten, vaak verdeeld in fijn, middel of grof. De bodembedekker is stofvrij, milieuvriendelijk en kan in combinatie met de konijnenkeutels goed gebruikt worden als mest voor de verbetering van de kwaliteit van de grond. Ze absorberen niet heel goed en zijn daarom niet echt geschikt als vulling voor een toilet. Voor sommige konijnen kunnen de snippers ook vrij hard aanvoelen waardoor ze last kunnen krijgen van zere hakjes. In dit geval is het aan te raden om een zachte bodembedekker te gebruiken als bovenlaag.

Papierkorrel

Papierkorrel is gemaakt van gerecycled papier welke is samengeperst tot een handzame korrel. De korrels zijn stof vrij en erg zacht wat voor de konijnen erg prettig aanvoelt. Verder kunnen de korrels veel vocht absorberen en maskeren ze ook eventuele nare luchtjes van de ontlasting. De korrels zijn in vergelijking met bijvoorbeeld de houtkorrel wat hoger in prijs maar wanneer je ze enkel voor het toilet gebruikt een zeer geschikte keuze.

Kartonsnippers

Kartonsnippers zijn zo goed als stofvrij en vaak ook beschikbaar in grote verpakkingen waardoor je er wat langer mee kan doen. Omdat de snippers veelal gemaakt zijn van gerecycled materiaal is het ook nog een milieubewuste keuze. Snippers nemen wat minder goed vocht op in tegenstelling tot de papierkorrels en zijn daarom minder geschikt voor het toilet. Wel is het een fijne bodembedekker voor in de rest van het verblijf en kan ook goed gebruikt worden in combinatie met stro voor wat extra warmte. Wanneer de snippers erg nat worden door bijvoorbeeld regen of een lekke drinkfles dan kan dit wel wat plakkerig worden.

Katoenbedding

De zachte, stofvrije katoenbedding wordt niet erg vaak gebruikt als bodembedekker omdat deze vrij prijzig is en minder goed absorbeert. Wanneer je konijn problemen heeft met zijn pootjes of last heeft van wondjes na een operatie, zoals bijvoorbeeld een castratie, dan is het echter wel een erg prettige ondergrond omdat deze zeer zacht is. Het is een fijn product om te gebruiken als bovenlaag in combinatie met een absorberende onderlaag.

Vlas

Vlas is vaak beschikbaar in grote verpakkingen omdat dit veel gebruikt wordt in de paardenhouderij, maar het is ook zeker geschikt als bodembedekking voor konijnen. Het product is 100% plantaardig en is afkomstig van de vlasplant. Het voelt vrij zacht aan, is stofvrij en absorbeert goed waardoor het ideaal is voor zowel het toilet als het gehele verblijf.

Hennepvezel

Hennepvezel lijkt qua uiterlijk veel op zaagsel maar is in eigenschappen totaal anders. Deze bodembedekker is nagenoeg stofvrij, neemt veel vocht op en maskeert nare geurtjes. Qua eigenschappen is hennepvezel erg vergelijkbaar met vlas alleen is vlas minder bekend als bodembedekker voor konijnen. De vezels zijn afkomstig van de hennepplant en voelen vrij zacht aan wat prettig is voor de konijnen. Omdat de bedekking ook goed absorbeert is deze zowel geschikt voor het toilet als voor het gehele verblijf.

Henneptapijt

Van de hennepplant worden niet alleen losse vezels gemaakt, ze zijn ook beschikbaar in tapijtvorm. Deze tapijtjes zijn er in verschillende maten en zijn erg handig voor in het verblijf omdat ze zacht aanvoelen. Vanwege de vorm zijn ze niet ideaal voor in het toilet maar voor de rest van de bodem zijn ze erg gemakkelijk in gebruik. Voor het schoonmaken is het een kwestie van de tapijtjes verwisselen en je bent klaar. Ze gaan gemiddeld wel wat minder lang mee dan de strooibare bodembedekkers. 

Samengevat

Onderstaand overzicht toont een beknopte samenvatting van bovengenoemde varianten.

 

Voordelen

Nadelen

Geschikt als

Product

Stro

- Isoleert goed

- Laag in prijs

- Goed verkrijgbaar

- Absorbeert geen vocht

- Enkel in combinatie te gebruiken

Extra isolatie in de winter in combinatie met andere bodembedekker

 Stro

Hooi 

- Erg zacht

- Prettig voor konijnen met zere hakjes

- Laag in prijs

- Goed verkrijgbaar

- Niet absorberend 

- Meer bedoelt als voedsel

Extra toplaag voor extra comfort wanneer nodig

Stro

Houtvezel/zaagsel

- Goed absorberend

- Laag in prijs

- Goed verkrijgbaar

- Erg stoffig

- plakt snel aan elkaar

Vulling in toilet

Houtvezel

Stro/houtkorrel

- Geurloos

- Stofvrij

- Goed absorberend

- Zuinig in gebruik

- Hard van structuur

- onprettig voor de pootjes

Vulling voor zowel het toilet als gehele kooi bij voorkeur in combinatie met zachte bovenlaag

Houtkorrel

Beukensnippers

- Stofvrij

- Laag in prijs

- Verkrijgbaar in grote verpakkingen

- Herbruikbaar als mest voor de tuin

- Absorbeert geen vocht

- kan onprettig aanvoelen voor de pootjes

Vulling voor het gehele verblijf eventueel in combinatie met zachte bovenlaag

Beukensnippers 

Papierkorrel

- Absorbeert goed

- Stofvrij

- Geurloos

- Zacht in structuur

- Duurzaam

- Hoger in prijs

Vulling voor toilet en eventueel gehele kooi

Pet's Paper Bedding

Kartonsnippers

- Geurloos

- Stofvrij

- beschikbaar in grote verpakkingen

- Hoger in prijs

Vulling voor het gehele verblijf

Cotton 'N Card

Katoenbedding

- Extreem zacht

- Stofvrij

- Geschikt voor konijnen met pootproblemen of wondjes

- Hoger in prijs

- Absorbeert geen vocht

Vulling voor het gehele verblijf bij medische problemen

Cotton 'N Cotton

Vlas

- Geurloos

- Stofvrij

- Beschikbaar in grote verpakkingen

- Absorbeert goed

 

Vulling voor zowel het toilet als het gehele hok

 

Hennepvezel

- Geurloos

- Stofvrij

- Absorbeert goed

 

Vulling voor zowel het toilet als het gehele hok

 

Henneptapijt

- Absorbeert goed

- Stofvrij

- Gemakkelijk te vervangen

- Hoger in prijs wegens vaker verschonen

- Niet altijd beschikbaar in de juiste maat

Bodembedekking voor het gehele verblijf

Hennep Knaagdieren Tapijt 40 x 80 cm.

Tot slot

Wanneer je bekend bent met de onderlinge verschillen kan je gemakkelijker een onderscheid maken tussen de verschillende soorten die er beschikbaar zijn. Ieder heeft zijn eigen voorkeur en met het actuele aanbod kun je al snel een bodembedekker vinden die prettig is voor zowel je konijn als voor jezelf. Zo kun je een combinatie van bodembedekkers maken die altijd aan jouw wensen voldoen.

Voor meer advies over de grootte van een konijnenhok en de inrichting verwijzen we je graag naar de blogs:

 

Delen met anderen?  

Cat Country Strokorrel
Inhoud: 8kg
Uitverkocht

9,95 
Cotton 'N Card
Inhoud: 30 L of 150 L
Uitverkocht

9,99 
Stro 2 Kilo
Inhoud: 2 kg
Uitverkocht

3,99 
Cotton 'N Cotton
Inhoud: 15, 40 of 140 L
Uitverkocht

Vanaf 3,99