Welke vogel past bij mij?
Je hebt besloten je gezin te willen uitbreiden met een vogel, maar welke vogel past nou bij je?
Door de bomen zie je het bos niet meer. Er zijn zo veel verschillende vogels die als huisdier gehouden kunnen worden, maar hoe bepaal je nou welke vogel bij jou en jouw huishouden past? Moeilijk en niet een beslissing die je zomaar maakt. In deze blog helpen je stapsgewijs een keuze te maken.
In deze blog:
Stap 1: Hoeveel ruimte heb je beschikbaar voor de vogel?
Voor alle dieren geldt dat je verantwoordelijk bent voor een goede en ruime huisvesting. Je kunt geen enkel dier in een te kleine ruimte houden, ook een vogel niet. Als je bijvoorbeeld maar beperkte ruimte hebt om een kooi neer te zetten dan kun je heel graag een Ara willen houden maar die kun je dan nooit de ruimte geven die hij of zij nodig heeft. Een Ara heeft logischer wijs veel meer ruimte nodig dan bijvoorbeeld een Agapornis. Dit is dus essentieel om van te voren goed over na te denken.
Stap 2: De kosten die bij de aanschaf komen kijken
Super leuk dat je een vogel als huisdier wil verwelkomen, maar daar komen ook kosten bij kijken. Denk hier vantevoren goed over na. Behalve de kosten voor de aanschaf van de vogel zelf, zijn er natuurlijk ook kosten verbonden aan de verzorging van de vogel. Je zult begrijpen dat een grote kooi voor bijvoorbeeld een Ara vele malen duurder is in aanschaf dan bijvoorbeeld een kleinere kooi voor een dwergpapegaaitje. Ook zijn er natuurlijk kosten voor voeding, bodembedekking,snacks een speelstandaard en eventuele dierenartskosten. Kijk wat binnen jouw budget past en of het überhaupt wel mogelijk is om een vogel te houden.
Stap 3: Wat verwacht je van de vogel?
Je hebt natuurlijk verschillende soorten vogels:
- Grote vogels
- Middelgrote vogels
- Kleine vogels
- Vogels die je kunt leren praten
- Vogels die niet kunnen praten
Ook hierover moet je nadenken voordat je een vogel aanschaft. Wat verwacht je er nou eigenlijk van? Laten we eens de veel voorkomende soorten onder de loep nemen:
De kanarie
Kanaries staan bekend om de zangkunsten van de mannetjes en zijn hierdoor erg geliefd. Ook de vele kleuren binnen de kanaries zorgen ervoor dat het een geliefd vogeltje is. Je kunt ze houden in huis maar ook in een volière in de tuin. Kanaries zijn sociale vogels en zijn niet graag alleen. Je kunt ze daarom het beste samen (mannetje en vrouwtje) of in een groepje houden. Ondanks dat kanaries kleine vogeltjes zijn hebben ze wel voldoende ruimte nodig. Ze klimmen niet, dus de kooi moet langer zijn dan dat hij hoog is, zodat ze wel wat heen en weer kunnen vliegen. Voor Kanaries is een traliedikte van 2 of 3 mm voldoende omdat het vrij kleine vogels zijn die niet veel kracht hebben in de snavel. Ook de tralieafstand is van belang, je wil niet dat je kanarie kan ontsnappen door de tralies. Reken op een afstand van maximaal 12 mm zodat je zeker weet dat je kanarie niet vast kan komen te zitten of kan ontsnappen. Een voorbeeld van een geschikte kleine papegaaienkooi is de papegaaienkooi Andrea. Kanaries zitten graag beschut, daarom is het fijn voor de vogels als de kooi in een hoek staat. De gemiddelde levensverwachting van een Kanarie in gevangenschap is ongeveer 10-15 jaar. Ze worden gemiddeld 10 tot 13 cm groot.
De grasparkiet
De grasparkiet is één van de populairste vogels als huisdier. Ze staan erom bekend dat ze relatief eenvoudig tam te maken zijn. Deze vogels zijn erg intelligent en hebben om die reden echt wel uitdaging nodig. Je moet ze altijd samen met een soortgenootje houden en zorgen dat ze genoeg te doen hebben door middel van speeltjes e.d. Ook doe je ze een groot plezier met bijvoorbeeld verse wilgen-, populieren-, en onbespoten fruitboomtakken bijvoorbeeld van de appel en de peer, maar ook de druif en de vijg. Ook de grasparkiet kan je zowel in huis als in een volière houden. Zorg ook bij deze vogels voor een ruime kooi waarin ze genoeg bewegingsvrijheid hebben. Dit moet ook een kooi zijn met horizontale tralies, want grasparkieten klimmen graag. Voor deze bewegelijke vogels is een kooi met een traliedikte van 3 mm en een tralieafstand van 15 mm voldoende. Een voorbeeld hiervan is de papegaaienkooi Minerva. Zet de kooi op een lichte, tochtvrije plaats, nooit in direct zonlicht. De gemiddelde levensverwachting van een grasparkiet is 5-8 jaar, maar met de juiste verzorging wel 15-20 jaar. Ze worden gemiddeld 18 cm groot.
De Agapornis (ofwel Dwergpapegaai):
De Agapornis is een erg slimme en actieve vogel die gemakkelijk tam te maken is. Ze kunnen erg veel herrie maken maar als de vogels voldoende aandacht en afleiding hebben is dit wel binnen de perken te houden. Ook de Agapornis is een echte gezelschapsvogel en kan niet alleen gehouden worden. Hun Latijnse naam betekend niet voor niets “Liefdesvogel”! Ook Agaporniden kun je zowel binnenshuis als in een volière houden maar dus nooit alleen. Ook als je ze in huis houdt hebben deze vogels echt voldoende ruimte nodig omdat ze zo actief zijn. Een te kleine kooi raden we dus echt af. De afstand tussen de tralies en de traliedikte kan ongeveer hetzelfde zijn als voor de grasparkiet. Papegaaienkooi Lucinda is bijvoorbeeld een mooie kooi voor deze vogel. Ook is het zeer aan te raden om speelgoed regelmatig te vervangen voor iets nieuws zodat er uitdaging blijft voor deze vogels. Een Agapornis kan gemiddeld 10-20 jaar oud worden en zijn ongeveer 15-17 cm groot.
De Bonte Boer (ofwel Senegal Papegaai):
De Bonte Boer is een van de meeste kleurrijke vogels. Je kan bij deze vogels aan de ogen zien of het om een jong dier of al een wat oudere vogel gaat. Als jonge vogel hebben ze zwarte ogen. Naarmate ze ouder worden vormt zich een witte tot lichtgrijze ring rond de pupil die na een half jaar tot jaar nogmaals veranderd in een gele kleur. De Bonte Boer is goed tam te maken en kan zelfs leren praten. In tegenstelling tot de Agapornis maakt de Bonte Boer niet zo veel lawaai. Wel houden ze van gezelschap en we adviseren dan ook om ze niet alleen te houden. De Bonte Boer heeft een ruime huisvesting nodig waarin ze lekker kunnen bewegen. Zorg ervoor dat de talieafstand van de kooi kleiner is dan 20 mm zodat ze niet klem kunnen komen te zitten tussen de spijlen. De middelgrote papegaaienkooi venus is een mooi voorbeeld hiervan. Ze kunnen wel behoorlijk slopen dus stevig traliewerk van ongeveer 44 mm dik en speelgoed is zeker aan te raden. De Bonte Boer wordt gemiddeld zo’n 25 cm groot en kan een leeftijd behalen van 30-40 jaar.
De Valkparkiet
De Valkparkiet is een kleine kaketoe soort die erg veel gehouden wordt. Het is een intelligente, vreedzame vogel die net wat makkelijke te houden is dan andere kromsnavels. Ook zijn dit echte groepsdieren, je kunt ze dus echt niet alleen houden. Ook valkparkieten kun je zowel binnen houden als buiten in een volière. Valkparkieten voelen zich wat veiliger als ze hoog zitten, zet de kooi dus niet laag bij de grond. Ook moet je rekening houden met het feit dat deze vogels graag klimmen en klauteren en hiervoor zijn dus horizontale tralies nodig. De middelgrote papegaaienkooi Anna is een mooi voorbeeld van een geschikte kooi. Met een traliedikte van 4 mm, een tralieafstand van 18 mm en horizontale tralies kan de lekker klimmen en klauteren. Ze trekken zich ook graag terug, dus zet de kooi in een hoek zodat ze wat meer beschut zitten. Een valkparkiet wordt zo’n 35 cm groot, gemeten vanaf de punt van de kuif tot het einde van de staart. Ze behalen een gemiddelde leeftijd van 10-15 jaar, maar dit kan zelfs oplopen tot wel 30 jaar!