Hoe moet ik mijn hond wassen en hoe vaak?

hond wassenVoor we beginnen met de tips over het wassen zelf gaan we eerst even in op de vraag hoe vaak een hond gewassen moet worden. Te vaak wassen is namelijk voor geen een hond goed. Een hond heeft van nature een beschermlaag op zijn huid zitten en als wij die met veel regelmaat gaan wassen met shampoos dan tasten wij deze beschermlaag aan. Met een tot vier wasbeurten per jaar en goede borstelbeurten kom je heel eind voor een goede vachtverzorging.

Buiten deze wasbeurten kan het zijn dat je hond weleens sterk ruikt, heel vies is en je het niet meer met een borstel kan uitkammen of als hij bijvoorbeeld last heeft van een allergie. In deze gevallen kan een extra wasbeurt nodig zijn.

Hondenshampoo

Is het echt noodzakelijk speciale hondenshampoo te gebruiken? Het antwoord hierop is: Ja. Een goede hondenshampoo is echt een vereisten. Shampoo voor de mensenhuid heeft een totaal andere zuurgraad en zal de huid van de hond veel sneller aantasten. Ook kan hierdoor een allergie optreden.

De voorbereiding

Voor je je hond gaat wassen dien je eerst een goede voorbereiding te treffen. Dit houdt in dat je je hond alvorens het wassen eerst heel goed gaat borstelen. Zo haal je de ergste losse haren en klitten er al uit. Vervolgens verzamel je alle spullen die je tijdens het wassen nodig hebt en zet je deze allemaal binnen handbereik. Veel honden vinden het namelijk erg spannend dus het is van groot belang dat je tijdens het wassen niet weg hoeft te lopen om iets te pakken.

Zorg ook voor een anti slipmat in de douche of badkuip. Door de spanning worden de honden vaak wat krampachtiger en een anti-slipmat zorgt ervoor dat ze niet uit kunnen glijden. De hond zal hier ook wat zelfverzekerder van gaan staan waardoor de spanning ook eerder kan afnemen.

Til je hond op de juiste manier op

Til je hond op de juiste manier op

Als je je hond in een badkuip moet tillen doe dit dan met de juiste til technieken. Dit om eventuele blessures bij jezelf of bij je hond te voorkomen. Til je de hond alleen op? Plaats dan één arm onder de borstkas van je hond net voor de voorpoten en plaats je andere arm achter de achterste poten, net onder de staart. Hou bij het tillen je rug recht en til vanuit je benen, nooit vanuit je rug!
Is je hond te zwaar om alleen op te tillen vraag dan om hulp. Eén persoon zet zijn arm net voor de voorpoten, en één arm net achter de voorpoten. De tweede persoon doet hetzelfde alleen dan bij de achterpoten. Zorg dat beide personen tegelijk opstaan.

Bescherm de oren van je hond

Om de kans zo klein mogelijk te maken dat er water in de oren terecht komt kan je een prop watten in de oren van je hond stoppen. Hiermee bescherm je de gehoorgang. Heeft je hond lange liggende oren, dan kan je het beste het oor zachtjes tegen de kop drukken zodat er geen ruimte meer zit. Heeft je hond opstaande oren, dan kan je het best een kommetje maken van je hand en dat over het oor plaatsen.

Maak de vacht nat

Test de watertemperatuur eerst zelf voordat je de douchekop op je hond zet. Het water moet lauw zijn, niet te warm en niet te koud. Dit omdat de shampoos dan het beste werken, en vooral ook omdat je hond zich een stuk comfortabeler zal voelen als het water warm is.
Houd de douchekop zo dicht mogelijk, ongeveer een centimeter, van de vacht. Op deze manier raakt je hond minder snel in paniek en dringt het water diep door in de vacht. Werk van achter naar voren.
Maak de kop van je hond als laatste nat. Doe dit met een zachte stroming van het water. Houd de kop iets omhoog zodat het water aan de achterkant van de kop wegloopt in plaats van in de ogen of de neus.
Gevoelige plekken rond de ogen en de oren kunt u het beste met behulp van uw vingers bevochtigen.

Breng de shampoo aan

hond honden water zeep wegspoelen kop ogen oren bek snuitGa zo systematisch als mogelijk te werk om zo niks te vergeten. Werk van achter naar voren. Masseer de shampoo zachtjes, maar wel volledig, in de vacht zodat je niet alleen de toplaag van de vacht reinigt. Masseer daarom de shampoo in de vacht in de richting van de haaigroei. Tegendraads werken kan klittende haren als gevolg hebben. Als je hond kortharig is, kan je ook een rubber borstel gebruiken om zo de shampoo goed aan te brengen.

Spoel de shampoo goed uit

Eerst weer goed de temperatuur van het water controleren! Dan het water en zeep wegspoelen bij de kop (ogen, oren, bek en snuit). Werk nu in omgekeerde richting: van voren naar achteren.
Probeer de shampoo zachtjes uit de vacht “te kneden”. Het is erg belangrijk dat alle shampoo uit de vacht wordt verwijderd. Zo niet, dan kan dit de vacht dof maken en eventueel huidirritatie veroorzaken.

Indien nodig, wrijf vocht inbrengende crème/olie op de huid

Is je hond gevoelig voor een droge huid, dan kan je dit behandelen met een speciale olie die een vervelende huidirritatie voorkomt. Deze olie is speciaal ontwikkeld om het huidvocht vast te houden waardoor uitdroging van de huid wordt voorkomen.

Droog je hond af

Zodra je hond volledig is gewassen en afgespoeld knijp je met de hand het grootste gedeelte van het overtollige water uit de vacht. Daarna kan je je hond met een gewone handdoek verder drogen. Voorkom dat je de hond gaat “droogschrobben” als je een langharige hond hebt. Het zogenaamde droog schrobben geeft de hond een zeer onaangenaam gevoel en verhoogt de kans op klitvormingen van het haar. Kortharige honden kunnen het best worden afgedroogd met een cirkelvormige beweging. 

Verwijder aan beide kanten de wattenprop bij de hond en gebruik de handdoek om geen vocht in het oor te laten lopen.

Bij langharige honden krijg je het beste resultaat als er met een föhn (op lage snelheid) wordt gedroogd terwijl je borstelt.

hond springt in water

Heeft u verder nog vragen neemt u dan geheel vrijblijvend contact op met onze afdeling klantenservice. De medewerkers van de Huisdiersuper.nl staan graag voor u klaar!

Telefoonnummer: 073-8795409

Email: info@dehuisdiersuper.nl

« Terug naar vorige pagina Bekijk alle tips