Wat is een teek en hoe verwijder je een teek?

Een teek bij je hond of kat moet je altijd verwijderen. Hoe herken je een teek? En hoe kun je een teek eruit halen? Lees onze tips over teken verwijderen.

Een teek verwijderen bij je hond of kat

Wanneer jouw hond of kat een teek heeft, moet je deze altijd verwijderen. Een teek bij je huisdier is gelukkig niet direct een spoedgeval, maar ook een hond of kat kan van een teek de infectieziekte Lyme krijgen. Check daarom je huisdier regelmatig op deze kleine spinnetjes. Vooral na een wandeling in het voor- en najaar in het bos of door hoog gras. Maar hoe herken je een teek? En hoe kun je deze het beste verwijderen? Ontdek hoe je teken het beste eruit kunt halen bij je honden of katten.

Een teek herkennen: Zo zien ze eruit!

Een teek ziet eruit als een insect maar behoort officieel tot de groep spinachtigen. Het is een bloedzuigend spinnetje wat een bruine of zwarte kleur heeft. Je kan een teek herkennen aan zijn twee lichaamssegmenten, acht poten en steekorgaan op zijn kop. Soms zijn teken maar 1 millimeter groot, maar wanneer ze volgezogen zijn met bloed zwelt het lijfje op tot soms wel een doorsnede van 1 centimeter. Bij jouw hond of kat herken je teken vooral door de zwarte bultjes die op de huid die je tijdens het woelen door de vacht opmerkt. 

teekDe gehele levenscyclus van een teek bestaat uit vier stadia en duurt gemiddeld twee jaar afhankelijk van de hoeveelheid voedsel die hij binnen krijgt. 

1. Het eitje

2. Larve

3. Nimf

4. Adult

De vrouwtjes in het volwassen stadium (Adult) voeden zich voor het paren voor een aantal dagen helemaal vol en leggen vervolgens hun eitjes. Kort na het leggen van de eitjes gaan zij dood. Zij voeden zich met hun speciale steeksnuit. Door het verdovende middel wat zij daarbij uitscheiden hoeft een tekebeet niet gevoeld te worden door mens of dier. Dit zorgt ervoor dat een teek ongemerkt lange tijd op de huid aanwezig kan zijn.

Hoe teken te werk gaan

 

Teken wachten in hoog gras of in de bomen tot ze de lichaamswarmte van een gastheer voelen. Dit zijn vaak muizen of ratten, maar het kan dus ook zijn dat de teek zich laat vallen op een hond, kat of bij jouzelf. De teek kruipt over het lichaam van zijn gastheer, op zoek naar een warm holletje. Dit zijn bij honden en katten voornamelijk plekken, zoals de nek, kop, poten, liezen of in en rondom de oren. Maar ook op andere plekken kunnen teken zich vastbijten. Check na een wandeling dus deze plekken nauwkeurig.

De gehele levenscyclus van een teek bestaat uit vier stadia: eitje, larve, nimf, adult. Deze cyclus duurt gemiddeld twee jaar, afhankelijk van de hoeveelheid voedsel die hij binnen krijgt. Het zijn de vrouwelijke teken die het bloed opzuigen. De vrouwtjes voeden zich met hun speciale steeksnuit voor het paren en zuigen zichzelf een aantal dagen helemaal vol. Vervolgens leggen ze hun hun eitjes. Door het verdovende middel wat zij daarbij uitscheiden hoeft een tekenbeet niet gevoeld te worden door mens of dier. Dit zorgt ervoor dat een teek ongemerkt lange tijd op de huid aanwezig kan zijn. 

Teken voorkomen en op afstand houden

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom is het goed om je huisdier te beschermen, zodat een teek geen kans maakt. Dit is alleen in de praktijk nog niet zo makkelijk. Teken bevinden zich in gras, heide en struiken waarna ze zich vastgrijpen aan je hond of kat zodra deze langsloopt. Uiteraard kan je je hond of kat op voorhand wel minder aantrekkelijk maken voor teken door hem bijvoorbeeld een tekenband om te doen of hem te druppelen met de daarvoor geschikte middelen. Ook zijn er tegenwoordig bonbons op de markt voor je huisdier die ervoor zorgen dat een teek na het vastbijten komt te overlijden. 

hulpmiddel een tekentang SmarTick teekEen teek verwijderen bij een hond of kat

Je hond of kat heeft een teek, wat nu? Een teek is gelukkig gemakkelijk te verwijderen maar je dient het wel op de goede manier te doen, zodat er later geen ontstekingen of irritaties ontstaan. Ook zijn er verschillende hulpmiddelen die het gemakkelijker maken zoals een pincet, een tekentang of een SmarTick.

 

Stappen voor het verwijderen van een teek bij je huisdier

 

Stap 1: Maak de teek volledig zichtbaar door alle haren van je kat of hond opzij te leggen. zorg er ook voor dat de kleine haartjes niet aan de teek zijn geplakt.

 

Stap 2: Verwijder de teek vervolgens met een tekentang. Dit is de manier om teken te verwijderen zonder gebruik te maken van gif of insecticide. Je plaatst de tang om de kop van de teek en dan kunt hem er gewoon zachtjes uittrekken. Let er op dat de pootjes er allemaal mee uit komen.

 

Stap 3: Mocht het mondgedeelte van de teek in de huid blijven zitten, ontsmet eerst dat gedeelte met alcohol of een ander ontsmettingsmiddel. Gebruik dan een pincet om de rest weg te halen op dezelfde wijze zoals je een splinter uit je vinger haalt.

 

teek verwijderenStap 4: Was altijd grondig uw handen voor en na het verwijderen van de teek.

 

Stap 5: Maak een notitie in uw agenda of kalender van de dag waarop de teek is verwijderd. Dit om eventuele ziektes veroorzaakt door de teek sneller te kunnen behandelen.

 

Stap 6: Durft u de teek niet zelf te verwijderen laat dit dan door een dierenarts of iemand die er verstand van heeft

 

Wij raden af om allerlei alternatieve methodes te gebruiken die je hier en daar hoort (zoals met brand gel, schoonmaakmiddel, brandende lucifers en sigaretten). Deze methodes zullen de teek wel dood maken maar niet volledig verwijderen. Hierdoor kunnen alleen maar irritaties, ontstekingen of verwondingen ontstaan.                                                                                                                                       

 

Heeft u verder nog vragen neemt u dan geheel vrijblijvend contact op met onze afdeling klantenservice. De medewerkers van de Huisdiersuper.nl staan graag voor u klaar!

Telefoonnummer: 073-8795409

Email: info@dehuisdiersuper.nl

« Terug naar vorige pagina Bekijk alle tips