Waar moet een konijnenhok aan voldoen

 

Waar moet een goed cavia- of konijnenhok aan voldoen
Neem in het belang van uw huisdier altijd een ruim konijnenhok


konijnenhok TomNaast ons advies een zo groot mogelijk konijnenhok te kiezen is de ruimte die u ter beschikking heeft uiteraard ook belangrijk. Als laatste punt, maar zeker niet het minst belangrijke, het budget wat u aan konijnenhok kan en wilt besteden.

Een konijnenhok met voldoende leefruimte moet tenminste 1 meter breed zijn. Mocht u slechts een beperkte ruimte tot uw beschikking hebben dan is een hok met onderren of een extra verdieping de ideale oplossing. Hierdoor heeft u op een beperkt vloeroppervlak een maximum aan leefruimte voor uw konijn of cavia ter beschikking.

 

Let op een goede plaatsing:
Voor het welzijn van de dieren moet de plaatsing van het hok op een zorgvuldige manier worden gekozen. In een land als Nederland of België leven we in een klimaat waar alle weersomstandigheden voorkomen.

Plaats een konijnenhok dus nooit zo, dat de volle zon er op het warmste gedeelte van de dag direct in schijnt. Ook moet men rekening houden met de mogelijkheid tot bescherming van inregenen, wind en tocht.

 

konijnenhok TomKnaagproof hok:
Geen enkel houten konijnenhok is knaagproof, al zouden we dat wel graag willen. Belangrijk om te weten (en helaas veel te vaak onderschat) is dat een konijn niet alleen een slim dier is, maar ook een ware liefhebber van spelen.  Ook heeft een cavia of een konijn een natuurlijke drang tot het bijslijpen van de tanden.

Gaat een konijn aan zijn hok knagen dan is de kans groot dat het diertje te weinig aandacht krijgt en zich verveeld.  Zorg dus altijd voor voldoende afleiding en vermaak om te voorzien in de natuurlijke drang tot knagen. Houten speelgoed voor uw konijn of stevige takken om op te knagen zijn dus een absolute must. Wees wel voorzichtig met takken die u bijvoorbeeld uit het bos haalt in verband met vervuiling.

Wilt u het spelen van uw konijn uittesten? Gooit u dan maar eens een lege (ongekleurde) toiletrol in het dierenverblijf. In het begin zal het konijn nog even onwennig en voorzichtig zijn maar na enige tijd zal het diertje de rol oppakken en hem in de lucht gooien. Het spelen van een konijn is dan ook zeer belangrijk en draagt bij aan een goede en gezonde ontwikkeling van het diertje.

 

Konijnenhok

Een nachtverblijf:
Bijna alle buitenhokken hebben tegenwoordig wel een nachtverblijf in het hok. Dit nachtverblijf moet
over een beschutte en donkere plek beschikken waar het konijn zich veilig terug kan trekken en in alle rust kan slapen. Als het hok buiten geplaatst wordt is het van belang dat het dak goed afwatert. 

Reiniging van het hok:
Het regelmatig schoonmaken van het konijnenhok is zeer belangrijk voor de hygiëne en welzijn van het diertje. Konijnenhokken met een uitneembare en metalen of kunststof schuiflade hebben dan ook de voorkeur. Deze uitneembare schuiflade kunnen goed en vrij eenvoudig worden schoongemaakt.

 

 

Heeft u verder nog vragen neemt u dan geheel vrijblijvend contact op met onze afdeling klantenservice. De medewerkers van de Huisdiersuper.nl staan graag voor u klaar!

Telefoonnummer: 073-8795409

Email: info@dehuisdiersuper.nl

« Terug naar vorige pagina Bekijk alle tips

Tips voor