Waar moet een goed konijnenhok aan voldoen

Een konijnenhok moet aan verschillende eisen voldoen. Belangrijk is dat je konijn genoeg ruimte heeft om lekker rond te kunnen rennen en de aanwezigheid van een nachthok om zich in terug te trekken.

Voor de aanschaf van een goed konijnenhok dien je ook al goed te weten wat voor ras konijn je gaat aanschaffen om daar het konijnenhok op te kunnen aanpassen. Als leidraad kan je rekenen met 1m2 per konijn. Let er wel op dat dit echt het minimum is en geldt voor de kleinere konijntjes zoals een dwergje of teddy widder. Een konijn heeft echt de behoefte om lekker te kunnen bewegen. Behalve voor zijn gemoedstoestand is dit ook goed voor het fysiek van je konijn.

Een konijnenhok voor een dwergkonijn

De meest verkochte konijntjes zijn dwergkonijntjes. Wij raden altijd aan om te kiezen voor twee konijntjes daar het groepsdieren zijn. Een hok voor twee dwergkonijntjes dient minimaal 120cm breed te zijn en het liefst te beschikken over twee verdiepingen. Door te kiezen voor twee verdiepingen worden de konijnen meer geprikkeld te bewegen en kunnen ze ook afstand van elkaar nemen op het moment dat ze even rust willen. Ook maakt twee verdiepingen het konijnenhok een stuk speelser. Kiest u qua ruimte liever voor een enkel konijnenhok zorg en dan voor dat je bijvoorbeeld een losstaande ren hebt waar de konijntjes met enige regelmaat lekker kunnen rondrennen.

Een konijnenhok voor een Franse Hangoor of Vlaamse Reus

Ben je van plan een groter konijnenras aan te schaffen zoals een Franse Hangoor of Vlaamse Reus wees dan ook bewust dat deze konijnenrassen een stuk meer ruimte vragen. Hiervoor dien je dan wel  plek te hebben in je tuin. Vaak worden bij deze konijnenrassen een ruim binnenhok aangeschaft met een aparte grote uitloopren. De kant- en-klare hokken met ren zijn vaak te klein voor deze rassen. Ook kan je bijvoorbeeld een hok plaatsen in combinatie met een konijnennet of je kan de konijnen los in je tuin laten lopen. Ook voor deze grote konijnenrassen geldt uiteraard dat het beter is om ze in tweetallen te huisvesten.

konijnenhokPrijs-kwaliteit verhouding

Naast de grootte van het konijnenhok is de prijs-kwaliteit verhouding uiteraard ook van belang. Er mogen absoluut geen scherpe delen in het konijnenhok zitten en het hout mag ook absoluut niet behandeld zijn met verf of beits op terpentine basis. Kies ook altijd voor een konijnenhok die beschikt over een kunststof of metalen schuiflade zodat je het hok goed kan onderhouden voor goede hygiene. Daarbij is het belangrijk om het konijnenhok na aanschaf nogmaals te beitsen met een beits op waterbasis voor een extra lange levensduur. Een goed bitumen dak, stevig traliewerk en een solide frame maken dat je veel plezier hebt van het konijnenhok.

Knaagstrips

Is je konijn een echte knager dan kan je het konijnenhok altijd nog voorzien van knaagstrips. Je konijn heeft namelijk de natuurlijke behoefte tot knagen. Ook is dit noodzakelijk om zijn tandjes te slijpen. Echter als je zorgt dat er altijd genoeg te knagen is in het hok door bijvoorbeeld diverse speeltjes, takken of grasnesten zal je konijn echt niet snel aan zijn hok gaan zitten. Zorg dus voor ruim voldoende knaagmogelijkheden. Dit houdt je konijn ook nog eens vitaal en gezond. 

 

Heeft u verder nog vragen neemt u dan geheel vrijblijvend contact op met onze afdeling klantenservice. De medewerkers van de Huisdiersuper.nl staan graag voor u klaar!

Telefoonnummer: 073-8795409

Email: info@dehuisdiersuper.nl

« Terug naar vorige pagina Bekijk alle tips